Pozorišne premijere tokom maja u Srbiji

BEOGRAD – Brojna pozorišta po Srbiji uveliko spremaju nove predstave, prateći veoma intenzivan tempo produkcije u Beogradu, i u maju će mnogi teatri ponuditi nekoliko zanimljivih naslova.

Večeras će u Narodnom pozorištu Užice biti održana premijera monodrame „Ispovest porno dive“, u Narodnom pozorištu Užice, nastale po motivima romana reditelja Pedra Almodovara „Pati Difusa i druge stvari“.

Ovaj teatar takođe sprema komediju „Svinja“ Branislava Nušića, u režiji Branka Popovića.
Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina imaće na repertoaru sutra 7. maja prvu reprizu najnovijeg komada „Naš grad“ Torntona Vajldera, u režiji Mie Knežević, dramu koja je pre nekoliko godina izvedena na sceni Pozorišta mladih u Novom Sadu, u režiji Nikite Milivojevića.

Premijera predstave „Devojčica sa šibicama“ Hansa Kristijana Andersena, u režiji Sonje Petrović zakazana je za 14. maj u koprodukciji Pozorišta mladih Novi Sad, Festivala ekološog pozorišta za decu i mlade i udruženja „Sloboda nema cenu“.

U Knjaževsko-srpskom teataru u Kragujevcu od danas se održava tradicionalna manifestacija „Joakimovi dani“ kao deo Majskih svečanosti, koja traje do 15. maja.

U Kragijevcu će se 27. maja premijerno igrati i nova verzija Gogoljevog „Revizora“ u rediteljskoj postavci Jane Maričić, koja je nedavno u istom teatru režirala Sterijinu „Ženidbu i udadbu“.

Reditelj Miloš Jagodić uveliko realizuje i komediju „Narodni poslanik“ Branislava Nušića u Narodnom pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru.

Narodno pozorište Sombor nakon komada “Tramvaj zvani želja” 15. maja će imati premijeru drame „Usamljeni zapad“ irskog pisca Martina Mekdone, u režiji Stefana Gajića.

Za sam kraj, Srpsko narodno pozorište (SNP) u Novom Sadu sprema dve premijere i to dve večeri zaredom.

Austrijska baletska kuća „Evropa balet“ iz Sankt Peltena stvara „Madam Baterflaj“ , ali prvi put kao balet, a ne operu, u koreografiji i režiji nemačkog umetnika Petera Brojera, koji je ujedno autor libreta, scenografije i izbora muzike.

U sektoru Drame SNP, na Kamernoj sceni, već 15. maja je planirana premijera čuvenog komada „Višnjik“, poslednje delo Antona Pavloviča Čehova, u režiji i adaptaciji poznatog glumca Radoslava Milenkovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar