Pozorišni velikani

U neobičnom zborniku koji je posvećen domaćim glumačkim velikanima čija će imena zauvek ostati zapamćena u srpskom pozorišnom životu, autor i priređivač Gojko Šantić (inače i sam glumac) uvrstio je dvanaest imena (kako ih sam autor u zborniku naziva "Apostoli glume"). Zainteresovani čitaoci moći će da pročitaju eseje, pripovedanja, anegdote iz života Milivoja Živanovića, Marije Crnobori, Ljubiše Jovanovića, Ljiljane Krstić, Milana Ajvaza, Rahele Ferari, Branka Pleše, Steve Žigona, Ljube Tadića, Radmile Andrić, Miloša Žutića i Mirjane Vukojčić.
"Anarhična i nepredvidljiva Rahela Ferari je maestralno mirila i spajala realizam sa svojim bizarnim, grotesknim simbolizmom. Tako je umesto čvrstih i zapitvenih uloga, stvarala ono što je najdragocenije u modernom pozorištu: kreacije bogate svojom nepredvidljivošću…" Ili reči posvećene Mariji Crnobori: "Povlačila se u hladovinu crne borove šume. Šetala se njenim senovitim stazama sa Antigonom, Klitemnestrom, Ifigenijom, Fedrom, Gertrudom, Ofelijom… Disala je uzvišeno kao njeno gusto crno borje. Kao Marija Crnobori…" S druge strane, naspram poetski obrađenih biografija, neki od odabranih glumaca ostaju zabeleženi u istoriji srpskog pozorišta kao nosioci novog glumačkog stila, a kao jedan od najblistavijih i kao perjanicu novog vremena Šantić izdvaja glumca (i reditelja) Branka Plešu: "Prvi koji je raskinuo sa ostavštinom patosa i romantizma… podsmevao se svemu što je konvencionalno u pozorištu…"
Inače, u pogovoru knjige stoji i da je ova zanimljiva zbirka neka vrsta sinteze prethodna dva esejistička dela: "Dejstvo istog" (1992) i "Telo glume" (1999), čije su teme bili glumački preobražaji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

apostoli glume
Komentari (0)
Dodaj komentar