Predsednik Srbije otvorio izložbu kopija fresaka iz manastira na Kosovu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je u zgradi Predsedništva otvorio izložbu „Osvit renesanse – nova slika sveta na srpskim freskama 14. veka“, u okviru koje su predstavljene ručno oslikane kopije fresaka iz srpskih manastira na Kosovu i Metohiji.

„Ja se od juče osećam srpskije u ovoj zgradi zato što predsednik koga sa zidova gledaju ovi likovi ne može da pogreši u tome kako predstavlja svoj narod“, rekao je Nikolić.

On je kazao da su mu od kako je pre tri godine postao predsednik smetali „nepodnošljivo prazni zidovi koji su tražili da se istakne ono što je srpsko i što nas odlikuje kroz vekove“.

„Svakom gostu koji dodje treba da pokaže šta je Srbija kroz vekova“, rekao je Nikolić i dodao da je na ovaj način zgrada Predsedništva postaje mali muzej Srbije sa delima iz vizantijskog perioda.

Kustos izložbe Bojan Popović rekao je da izložba obuhvata freske iz prizrenske crkve Bogorodica Ljeviška i manastira Gračanica koje je u 14. veku podigao kralj Milutin.

„Ovde je prikazan jedinstven stil koji je vladao na ovim prostorima, ali da se jasno vidi da su Kosovo i Metohija i centralna Raška presudno uticali na razvoj Srbije“, rekao je Popović.

Kopije je ustupio Narodni muzej u Beogradu, odnosno njegova Galerija fresaka. Kopije fresaka nisu fotografije već su ih najbolji umetnici Srbije slikali na platnu.

Smisao izložbe je da predsednici država, ambasadori i ugledni gosti koji dolaze kod predsednika Republike, a nisu bili u prilici da posete Kosovo i Metohiju, vide vrhunsku umetnost iz Srednjeg veka naslikane na freskama srpskih manastira, pre svega sa Kosova i Metohije iz ranog 14. veka, rekli su u Predsedništvu.

Svake prve subote u mesecu građani Srbije moći će da pogledaju izložbu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar