Predstava “Igra s mitom“ večeras premijerno u Zagrebu

ZAGREB – Plesna predstava “Igra s mitom“ u koreografiji Aleksandra Ilića i libretu Teodore Sujić biće premijerno izvedena večeras na sceni Zagrebačkog plesnog centra u produkciji ansambla slobodnog plesa Liberdancei Kazališta Kamenjak Rajka Pavlića i Instituta za umetničku igru, saopšteno je danas iz IUI.

Predstava je nastala po motivima knjige “Josip i njegova braća“ nemačkog nobelovca Tomasa Mana, a izvode je Lara Frgačić, Silvija Musić i Dora Šesto iz Hrvatske, Natalija Trifunović iz Crne Gore, kao i Katarina Ilijašević iz Srbije.

Po rečima organizatora, Manovo delo smatra se jednim od najvažnijih dela koja govore o emigraciji u doba najveće svetske krize.

“U vremenu kada ponovo živimo u izazovima nastalim globalnom pandemijom, u ovoj plesnoj adaptaciji koreograf Ilić biblijsku priču postavlja u realnost, koristeći savremena sredstva mitologije, psihologije, filozofije, arheologije, religije, i filologije“, navode organizatori događaja.

Baletski umetnik, koreograf, pesnik i profesor Aleksandar Ilić je postdiplomske studije završio na Konzervatorijumu za muziku i ples Triniti Laban u Londonu, a doktorske započeo na u AMTII u Plovdivu.

Koreograf je velikog broja savremenih plesnih produkcija, opera, dečjih predstava, kao i manjih formi poput instalacija i performansa.

Autor je knjiga stihova “Praznik srca“, “U prisustvu šapata“ i “Sanjaj snove“.

U saradnji s Teodorom Sujić je sa makedonskog jezika preveo knjigu “Modeliranje baletskih repertitora“ Tanje Vujisik.

Po njegovom projektu “Plesni teatar Gospođe“ snimljen je dokumentarni film “Gospođe u najboljim godinama“ (2016) Anite Panić.

Profesor je u Institutu za umetničku igru u Beogradu, čiji je i jedan od osnivača, a od 2019. godini je na poziciji direktora Kulturnog centra Beograda.

Osnivač je Međunarodne platforme “Balkan Dance Project“ koja okuplja i umrežava umetnike na prostoru Balkana i bivše Jugoslavije.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, među kojima je svakako najznačajnija Nagrada za životno delo “Filip Višnjić“, koju mu je dodelio njegov rodni grad Šid za doprinos u kulturi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar