Predstavljen program srpskog paviljona na izložbi u Dubaiju

BEOGRAD – Srbija će na najvećem planetarnom događaju ove godine “Dubai Expo 2020“ predstaviti svoje istaknute umetnike, kreativce, inovatore.

Uz pomoć virtuelne realnosti prikazaće šta su naši najveći umovi poput Nikole Tesle, Milutina Milankovića i Mihajla Pupina ostavili čovečanstvu, a posebna senzacija biće oživljavanje u virtuelnoj realnosti čoveka iz Lepenskog Vira, koji je živeo pre 10 hiljada godina, najavljeno je danas na konferenciji za medije u TC “Galerija“.

Svetska izložba “Dubai Expo 2020“ počeće 1. oktobra i trajaće do 31. marta 2022. godine, a okupiće 192 zemlje sveta i preko 25 miliona učesnika.

“Naša zemlja će se na svetskoj izložbi u Dubaiju predstaviti pod modernim brendom nacionalne platforme “Srbija stvara“, a tema nastupa glasi ‘Srbija stvara ideje, inspirisani prošlošću oblikujemo budućnost’ “, najavila je viša savetnica premijerke i zamenica generalne komesarke Srbije za „Dubai Expo 2020“ Ana Ilić.

Ona je navela da u Dubai „idemo kao veliki prijatelji“, da imamo najveći paviljon na svetskim izložbama do sada, te da imamo mnogo razloga da se predstavimo na najbolji način i da pošaljemo snažnu poruku o potencijalima moderne i inovativne Srbije uz mogućnost ostvarivanja novih poslovnih, ali i dalje produbljivanje odličnih političkih i ekonomskih veza.

„Naravno, za sve to je najzaslužniji predan rad predsednika Aleksandra Vučića i Vlade u celini“, rekla je Ilić.

Inspiracija za nastup Srbije na “Dubai Expo 2020“ leži u 7 sedam hiljada godina staroj Vinčanskoj kulturi.

Kao što je Vinča predstavljala centar ideja i stvaralaštva neolita, tako i Paviljon Srbije, koji arhitekturom podseća na kosi krov vinčanskih građevina, predstaviće budućnost čovečanstva u čijem su središtu digitalizacija, veštačka inteligencija i virtuelna realnost.

Lazar Bodroža, kreativni direktor nastupa Srbije na “Dubai Expo 2020“ napominje da posetioce našeg Paviljona očekuje izuzetno bogat i raznovrstan program.

“Pokušaćemo da predstavimo Vinčansku kulturu kao neku vrstu blu-printa za čovečanstvo sa svim vrednostima koje je ta civilizacija nosila sa sobom. Izučavajući kulturu naših domaćina, shvatili smo da tamo postoji veliki afinitet prema mitovima i legendama, a s druge strane neverovatni futurizam koji je vidljiv na svakom koraku. Potrudili smo se da sadržaj Paviljona upakujemo u futuristički okvir, ali da ostanemo dosledni u promociji tradicije našeg podneblja“, rekao je Bodroža.

Dodao je da će posetioci u okviru našeg paviljona moći da prate različite narativne matrice kroz video formu animirane interaktivne elemente i VR izložbu.

Centralno mesto na predstavljanju Srbije u Dubaiju zauzima arhitektonski upečatljivi paviljon površine 2000 kvadratnih metara, koji će u potpunosti biti digitalizovan i pružiće mogućnost virtuelnog putovanja kako kroz različite realnosti, vremenske periode i različite prostore.

Prvi put biće prikazana fenomenalna inovacija koja je rezultat saradnje naše naučnice Sofije Stefanović sa domaćim stručnjacima svetskog ranga u gejming industriji.

Naime, prvi put će uz pomoć vrhunske metahuman tehnologije i veštačke inteligencije biti oživljen u virtuelnom svetu čovek koji je pre 10 hiljada godina živeo u Lepenskom Viru.

U bogatom muzičkom programu dominiraće naši talentovani umetnici koji su prepoznati na globalnoj umetničkoj sceni, popu Stefana Miloševića, Slobodana Trkulje i njegovog benda Balkanopolis, Gorana Bregovića, Neleta Karajlića.

Srbiju će u Dubaiju predstavljati i dzež pevačica Lena Kovačević, bendovi Eyot i Naked, glumica i pevačica Jelena Gavrilović, koreograf i baletski umetnik Igor Pastor i kostimografkinja Ivana Vasić Inglish.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar