Predstavljen zbornik o srpsko-francuskim književnim vezama

NOVI SAD – Zbornik „Srpsko-francuske knjizevne i kulturne veze u evropskom kontekstu“ predstavljen je danas u Matici srpskoj, a ministar kulture i informisanja Vladana Vukosavljević ocenio je to kao izuzetno važan događaj za kulturu.

„Matica srpska na dolican nacin obavlja svoju kulturolosku i naucnu misiju, u saradnji sa ministarstvom kulture i informisanja. Mi smo u okviru nasih redovnih i vanrednih finansijskih davanja opredelili oko cetiri miliona dinara za projekat medunarodna saradnja Matice srpske, a deo rezultata tog projekta videli smo danas“, rekao je ministar.

Predsednik Matice srpske Dragan Stanic rekao je da je ta ustanova pre cetiri godine uvela niz naucno istrazivackih projekata, ciji je osnovni zadatak da osvetli odnose srpske knjizevnosti, nauke i kulture sa drugim knjizevnostima, kulturama.

„To cinimo iz jedne strateske opredeljenosti da, ne samo da radimo na ucvrscivanju identiteta srpske kulture, nego i razmatramo koje su sve dinamicki elementi koji cine da uticajem drugih kultura se identitet menja, ali i da ostaje isti“, rekao je Stanic i izrazio zahvalnost Ministarstvu kulture sto je prepoznalo planove Matice srpske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar