Predstavljena monografija o 70 godina Jugoslovenske kinoteke

BEOGRAD – Monografija „Jugoslovenska kinoteka – 70 godina“, koju je povodom jubileja, 70 godina od osnivanja jedne od naših najznačajnijih kulturnih ustanova, priredila Maja Medić, predstavljena je večeras u zdanju Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici.

Na promociji su govorili direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, autorka Maja Medić, upravnik Arhiva Aleksandar Erdeljanović i reditelj Srdan Golubović.

Ova netipična monografija prikazuje najvažnije događaje iz istorije i delatnosti Kinoteke pretežno kroz vizuelne materijale, umesto uobičajene smene teksta i ilustracija.

Jugoslav Pantelić je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva izuzetno važnih ljudi koji su zaslužni za formiranje i očuvanje kulturne baštine jugoslovenske kinematografije, među kojima su Radoslav Zelenović nekadašnji direktor kinoteke, reditelji Slobodan Šijan i Goran Marković, kompozitor Zoran Simjanović…

„Ova Monografija je atipična po tome što je u njoj izvanredan broj informacija o Jugoslovenskoj kinoteci. Naša dužnost je bila da autorki izađemo u susret sa svim artefaktima i građom, koja se, svega, nalazi u Arhivu pre svega. Neka sećanja na važne momente i ljude otrgnuti su od zaborava smeštanjem u ovu monografiju. Generacije koje dolaze iza nas mogu preko ove vredne knjige da steknu itisak kako je nastajala i opstajala Jugoslovenska kinoteka“ kazao je Pantelić.

Istakao je i da je Jugoslovenska kinoteka zapravo fabrika umetnosti i sećanja, i to će ostati u budućnosti.

Monografija je koncipirana u tri osnovne celine: Hronologija, Direktori i Arhiv.

Fotografije su crno-bele i u koloru, u zavisnosti od vremena nastanka, a tekstovi su objavljeni dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku.

Najveći deo knjige posvećen je hronologiji koja je podeljena po dekadama i u kojoj se najviše ogleda autorski pristup Maje Medić.

„Novinski isečci, dokumenta, fotografije, pozivnice, programe, plakate spojila sam u kolaž koji na vizuelno atraktivan način prenosi informacije o važnim događajima i fazama u razvoju Kinoteke, ljudima koji su u njoj radili, slavnim umetnicima koji su je posećivali. Retka je prilika da vam neko da priliku da se igrate i stvorite nešto tako važno kao što je Monografija o Jugoslovenskoj kinoteci“, kazala je Maja Medić.

Drugi segment čine tekstovi svih direktora Kinoteke – Milenka Karanovića, Vladimira Pogačića, Žike Bogdanovića, Slobodana Šijana, Radoslava Zelenovića i Jugoslava Pantelića.

Treći deo je posvećen Arhivu kinoteke, kroz tekst sadašnjeg upravnika Aleksandra Erdeljanovića i kratak pregled blaga koje se čuva u različitim fondovima Arhiva .

Reč je o filmovima, pratećoj građi, predmetima iz istorije filma, legatima, knjigama, časopisima, uz vizuelno upečatljiv izbor filmskih plakata.

„Srce svake Kinoteke je njen Arhiv. Do juče nisam znao kako će izgledati Monografija jer je Maja bila veoma tajnstvena. Nije želela da nam kaže kako će izgledati knjiga, a želela je sve da sazna. Na zadovoljstvo svih koji vole film, Monografija je ispala kao vredna vizuelna simfonija“, kazao je Erdeljanović.

Monografija na 260 strana sadrži i imena svih dobitnika Zlatnog pečata i Plakete Jugoslovenske kinoteke, spisak svih dosadašnjih upravnika Arhiva i Muzeja Kinoteka, kao i obimnu listu Kinotekinih publikacija.

Srdan Golubović je napomenuo da Jugoslovenska kinoteka pripada mnogo širem prostoru nego što je država u kojoj sada živimo.

„Ova kuća podrazumeva kompletnu filmsku kulturu od 1918. do 1991. godine i predstavlja kulturni prostor i kinematografiju koja je barem u jednom istorijskom periodu od šesdesetih godina prošlog veka bila velika evropska i svetska kinematografija. Moje kolege iz regiona su zadivljeno našom Kinotekom. Pripadamo kulturi diskontinuiteta i stalno imamo ideju i potrebu da svet počinje od nas i Jugoslovenska kinoteka je, međutim, mesto koje nas upozorava da to baš nije tako jer u sebi čuva ogromno filmsko blago koje je nastalo pre nas“, kazao je Golubović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar