Predstavljena monografija o pozorištu Pinokio

BEOGRAD – Lutkarsko pozorište „Pinokio“ je dobilo monografiju „Pola veka igre“, autorke Ane Janković, koja ostaje kao pisani trag o njegovih 50 godina delovanja, rečeno je danas na promociji.

Direktor „Pinokija“ Vladan Đurković je rekao da su posle 50 godina mukotrpnog rada svih pozorišnih umetnika u njihoj kući imali potrebu da sve što je urađeno objedine u kapitalno izdanje koje čuva svedočanstva lutkarskih umetnika.

Govoreći na promociji, održanoj u okviru 53. Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, Đurković je rekao da je tokom pola veka „Pinokija“ bilo mnogo premijera predstava, saradnika i kolega, od kojih su nas neki napustili, a svi su ostavili neizbrisivi trag.

„Pozorište je najnepostojanija umetnost. Predstava se odigra, na repertoaru je pet, deset godina i ostanu snimci arhivske građe, loši, koji ne daju pun utisak. Ova knjiga je pisani trag“, rekao je Đurković.
Monografija na 240 strana tvrdog poveza pokazuje ne samo istoriju pozorišta, kog je osnovao 1972. godine Živomir Joković, nego i lutkarstva u Srbiji i Jugoslaviji, istakla je Janković.

„Meni je bila prvobitna ideja da monografije bude ne samo istorija ‘Pinokija’ nego i estetike i prakse lutkarstva“, naglasila je Janković.

Nekadašnji glumac „Pinokija“ Zoran Todorović je rekao da je knjiga „estetski lepa, nije svedena samo na podatke može da se čita kao roman, pitko je napisana“.

Članica ansambla „Pinokija“ Dragana Vasić je ocenila da „Pola veka igre“ nije klasična monografija sa pukim nabrajanjem datuma i fotografije, nego je svojevrstan udžbenik lutkarstva, sa čijih stranica „mnogo toga može da se nauči“.

Branka Rudman iz Lutkarskog kazališta Stribor iz Zagreba je istakla da ima vrlo malo knjiga o lutkarstvu i da je dodatna velika vrednost monografije o „Pinokiju“ što govori o estetici lutkarstva, režiiji, komponovanju i drugim segmentima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar