Predstavljeni hrvatski filmovi “Tragovi” i “Cvrčak i Antoaneta” na 51. FEST-u

BEOGRAD – Autorske ekipe hrvatskih filmova “Tragovi” i “Cvrčak i Antoaneta” predstavile su svoje projekte na 51. FEST-u danas u Mts Dvorani.

Rediteljka Dubravka Turić govorila je o svom dugometražnom igranom ostvarenju “Tragovi” (2022), koji je realizovan u koprodukciji Hrvatske, Litvanije i Srbije.

Premijera filma je zakazana za večeras u Mts Dvorani u Sali 6, a onda je takođe na repertoaru i sutra uveče u Domu omladine Beograda i u ponedeljak, 27. februara, u bioskopu Dvorana Kulturnog centra.

“Jako mi je drago da se nalazim u Glavnom takmičarskom programu FEST-a, posebno jer sam videla kakva je konkurencija, samo je 17 filmova odabrano, prijave su veoma jake”, rekla je Turić.

Kao poslednji član nekada brojne porodice, naučnica Ana suočava se sa ličnom krizom, a antropološko istraživanje koje vodi prepliće se sa njenim osećajem izgubljenosti. Nizom podudarnosti, tragovi i simboli postaće joj ujedno putokaz prema izlazu iz sopstvene traume.

Tako glasi sadržaj drame “Tragovi”, u kojoj zanimljivu epizodnu ulogu tumači srpski glumac Dragan Mićanović, dok osim njega igraju – Marija Škaričić, Nikša Butijer, Lana Barić, Mate Gulin, Tvrtko Jurić, Tanja Smoje, Marina Redžepović, Aleksandra Naumov, Barbara Nola.

“Zamislila sam film kao intimnu priču, kako se junakinja bori u životu, gde je uključena prošlost i gledamo u budućnost. Tu su i stari rituali, obredi, da kroz sve to ispričam njenu sudbinu. Nisam htela da to bude klasična drama kao neki njen put promene. Tema bi bila o nestajanju, i pritom ne mislim samo na bukvalno nestanak ljudi ili predmeta, već na jedan egzodus”, navela je režiserka, koja je potpisala i montazu, kao i scenario “Tragova” sa Danijelom Žeželom.

“Ne znam kako je kod vas u Srbiji, mada verujem da i nije drugačije, ali kod nas sela nestaju, svi dolaze u gradove, napuštaju ognjišta. Nastala je bela kuga, više nas umire nego što se rađa, sve nas je manje, nažalost. O tome je takođe ovaj film”, rekla je rediteljka iz Hrvatske.

Direktor fotografije na novom filmu je bio Damjan Radovanović iz Srbije, a rediteljka je rekela da joj je drago da se sada projekti regionalno uveliko umrežavaju, sa saradnicima iz cele bivše SFRJ.

“Tako je danas vreme sa kinematografijom, ne možemo više sve sami, zato se rade koprodukcije, i to samo za zemljama koje su nam slične po rangu, ne sa nekim mnogo većim. Prvi put radimo sa Litvanijom, koja ima slične priče sa nama, a sa Srbijom već često sarađujemo, to nam se ustalilo”, dodala je.

Producent je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su – Ada Solomon, Ieva Norviliene, Marija Stojanović i Milan Stojanović, ispred svojih kuća – Kinorama (Croatia), Tremora (Lithuania), Corona Film (Srbija).

Promocija animiranog hrvatskog filma “Cvrčak i Antoaneta” Luke Rukavine održana je danas u okviru Programa “FEST specijal” gde su učestvovali – Dino Karpan, koreditelj i producent, Jadranka Soviček Krpan, dizajnerka produkcije i koscenaristkinja, Anita Matić Delić, glumica i Ana Jelić, animatorka na filmu.

Film je danas imao matine projekciju u Domu omladine Beograda, kao i kasnije u bioskopu Cineplexx Galeriji Belgrade, dok ga očekuje i treće emitovanje sutra u Dvorani kulturnog centra.

Dino Karpan je približio ideju animiranog filma o cvrčku i mravici Antoaneti, da je najbolje kada imaju takve male životinje, insekte kao junake, i još su animirani likovi kao iz sveta Ezopa.

Cvrčak Ket voli da svira sa svojim bendom i da zabavlja bezbrižne insekte iz komšiluka. Na Cvrčeli zabava nikad ne prestaje, a zima je samo izmišljotina uštogljenih mrava i teoretičara zavere. U blizini živi mravica Antoaneta, u društvu posvećenom graditeljstvu, disciplini i radu, a muzika je strogo zabranjena. Kad se Ket i Antoaneta sretnu, među njima se brzo razvija bliskost. Može li Antoaneta spasiti cvrčke od zime pre nego bude kasno?

“Naš film je baziran na jednoj predstavi iz 1999. godine, gde se insistira na tome da je važan samo rad, rad i rad, a nikako muzika. Mi smo ovde hteli da pokažemo da život bez zabave nije potpun”, istakao je producent Dino Karpan, dok scenario potpisuju reditelj Luka Rukavina, kao i Rona Žulj Siniša Mataić.

Jadranka Soviček Krpan, kao dizajnerka produkcije i koscenaristkinja, smatra da je istovrememo i zamka i velika prilika raditi animirani film, jer se stvara čitav jedan svet od nule, koji nije ranije postojao, i mora da se stvori putem 3D animacije, te je zato veliki izazov i vrlo zahtevno.

Animatorka Ana Jelić je ocenila da iako se misli da je u animaciji samo nebo granica u stvaranju, da ipak nije uvek tako jednostavno, jer “potrebno je da imate mere, da ne odete u neku apstrakciju, već da dobro stilizujete sve likove i pokrete”.

Glumica Anita Matić Delić je uživala u radu na filmu, posebno jer je prvi put sarađivala sa svojim sinom koji je u to vreme realizacije (2019) imao samo osam godina, pa joj je bilo zabavno dok ona igra mravicu, a on mravića.

Ostale glasove su pozajmili Tara Thaller, Marko Petrić, Filip Vidović, Jadranka Krajina, Katarina Madiraža Strahinić, Dušan Bućan, Mladen Vasary, Luka Petrušić, Domagoj Janković, Ivan Đurić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar