Premijera baleta “Mamac” 20. decembra u Narodnom pozorištu

BEOGRAD – Balet iz jednog čina “Mamac” Sanje Ninković biće izveden 20. decembra u 12 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u okviru projekta “Mladi koreografi”, najavili su iz tog pozorišta.

U radu na predstavi “Mamac” koreografkinja i autorka libreta Sanja Ninković krenula je od teze da je savremeni čovek, u sadašnjem trenutku i svakodnevici svog života, svoju sklonost ka stvaranju zavisnosti od lakih sadržaja i površne zabave, počeo da prihvata kao neminovnost.

“Potreba za zabavom i biti zabavan, postalo je imperativ, a u svemu tome, neminovno se nameće i pitanje – da li su nam besmisleni sadržaji potrebni da bi izdržali pritiske i zidove svojih problema?”, pita se autorka, baletska umetnica, od 2001. godine, nakon Baletske škole “Lujo Davičo”, stalna članica ansambla Baleta Narodnog pozorišta.

Ninković je kroz svoj novi balet želela, kako kaže, da pronađe i odgovor na pitanje kako ispričati priču o gubitku, suočavanju, preboljevanju, pritisku i problemima, u uslovima skraćene pažnje savremenog čoveka.

“Moja zamisao je da predstava ima dva paralelna toka, koja se međusobno sukobljavaju ili dopunjuju, zavisno od ličnog doživljaja i poziva gledaoca da sam odluči koji će za njega biti mamac”, zaključuje Ninković, čija je ovo druga koreografska predstava koja dolazi nakon uspeha sa projektom “Jedan” u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije.

Tokom dosadašnje uspešne karijere, baletska umetnica je ostvarila prve i solističke uloge u baletima savremenog repertoara – “Ko to tamo peva”, “Jesenje cveće”, “Posvećenje proleća”, “Songs”, “Aleksandar”, “Hazarski rečnik”, “Limeni doboš”, “Step lightly”, “Šest plesova”, “Interval”, “Viva la vida”.

Takođe, igrala je i u solo operama “Karmen” i “Adrijana Lekuvrer”, a imala i solo uloge u klasičnom repertoaru – “Labudovo jezero”, “Žizela”, “Uspavana lepotica”, “Krcko Oraščić”, “Pahita” i “Kopelija”.

Dobitnica je i velikog broja značajnih nagrada – “Smiljana Mandukić”, “Dimitrije Parlić”, “Veruj u sebe”, “Nataša Bošković”.

U baletu “Mamac” nastupiće Dejan Kolarov, Olga Olćan, Miloš Marijan, Ivana Savić Jaćić, Nikolo Bianko, Brankica Mandić, Karlos Alvarado, Ada Raspor, Branko Sarić, Ljiljana Velimirov, Kristofer Vaskez i Dejana Zlatanovski.

U autorskoj ekipi su Maja Ćurčić i Marko Đukić (kompozitori), Jasna Saramandić (scenograf), Ida Ignjatović (kostimograf) i Maja Bajčetić (asistent koreografa).

Projekat “Mladi koreografi” pokrenula je, direkcija Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu sa ciljem da pruži šansu i otvori novi prostor mladim, kreativnim baletskim stvaraocima.

Svi programi u Narodnom pozorištu, uz ograničen broj mesta za publiku, održavaju se uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar