Premijera drame „Zagreb – Beograd via Sarajevo“ 21. novembra

BEOGRAD – Predstava „Zagreb – Beograd via Sarajevo“ prema drami Jelice Zupanc u režiji Gorčina Stojanovića, o fiktivnom susretu naših velikih književnika Ive Andrića i Miloša Crnjanskog, premijerno će biti izvedena u nedelju, 21. novembra na Velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, najavljeno je danas.

U glumačkoj ekipi su Aleksej Bjelogrlić, Miodrag Dragičević, Nebojša Milovanović, Marko Janketić, Joakim Tasić i Nikolina Vujević.
Autorka drame Jelica Zupanc otkrila je da su iz uprave JDP-a bili srećni što realizuju komad živog pisca.

Ovom predstavom, JDP obeležava 60 godina od kada je Ivo Andrić, koji je bio predsednik Pozorišnog saveta JDP-a od 1956. do 1965. godine, nagrađen Nobelovom nagradom za književnost.

„Andrić i Crnjanski u stvarnosti nisu zajedno putovali i sedeli u tom kupeu kao u mojoj drami. Pokušala sam da smestim u jedan skučeni prostor dva suparništva i velika prijateljstva, tako sam jedino mogla, simbolično da zagrlim dva pisca, kad već nismo mogli da grlimo sve te mladiće što su nam otišli i nestali u ratu, po rovovima i drugim mestima“, izjavila je Zupanc.

U drami Jelice Zupanc, u vozu od Zagreba do Beograda, odvija se zamišljeno putovanje Andrića i Crnjanskog, a pod pritiskom i euforijom pobede i poraza, rasturanja i stvaranja država, na ovom putovanju početkom 1919, drama ulazi u emotivni, intelektualni svet dvojice mladih pisaca koji otvaraju mnoga pitanja o prošlosti i bliskoj budućnosti.
Komad je 1992. godine snimljen kao TV drama u režiji Miloša Radovića, gde su igrali Dragan Jovanović, Nikola Kojo, Dragan Mićanović, Radomir Lazarević, Čedomir Petrović, Branka Pujić.
Režija predstave je poverena umetničkom direktoru ovog teatra – Gorčinu Stojanoviću, koji je istakao reči autorke komada kao veoma ključne za stvaranje nove predstave.
Aleksej Bjelogrlić, novi član JDP-a, koji tumači Ivu Andrića, kaže da mu je velika čast i sreća što mu se takva prilika omogućila na početku karijere.
„Ovde negujemo vrednosti jedne zemlje koje više nema, a istovremeno opravdavamo i ime ovog pozorišta“, objasnio je mladi umetnik.
U ulozi Miloša Crnjanskog nastupa Miodrag Dragičević, koji ističe da je predstava
dostojna JDP-a u njegovim najboljim danima

Adaptacija originalne drame ogleda se u dopisanom prologu i epilogu, gde je težište na songovima – pesmama Andrića i Crnjanskog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar