Premijera „Kad se mi mrtvi probudimo“ 11. oktobra u Šabačk

ŠABAC – Premijera predstave „Kad se mi mrtvi probudimo“ Henrika Ibsena, u režiji Stevana Bodrože, biće izvedena sutra na sceni Šabačkog pozorišta, saopštila je direkcija ovog teatra.

Prema rečima reditelja, ta poslednja drama velikog norveškog dramskog pisca napravila je najveći iskorak ka nadolazećim trendovima simbolističke i ekspresionističke drame.

Ibsen je bio poznat po svojim građanskim pozorišnim komadima kao što su “Divlja patka”, “Heda Gabler”, “Rosmerholm”, “Aveti” ili najpoznatija drama – “Kuća lutaka” (“Nora”).

Pisao je i uzvišena epska dela kao “Per Gint” ili dela simbolizma – “Gospa od mora”, a ovu dramu je režirao upravo Stevan Bodroža pre više od 10 godina u Bitef teatru.

U bespuću norveškog fjorda, pisac Ibsen postavlja svoje likove, uklete duše, koje su davno izgubile svoj put i jedni druge.

Neočekivani susret na ovom mestu ne nosi sa sobom obećanje nade, već još bolnije omogućava suočenje sa promašenim životima u ovoj psihološkoj priči.

Bodroža je napomenuo da je tekst „Kad se mi mrtvi probudimo“ melodrama bez srećnog kraja, kao duboko, poetsko upozorenje koje šalje autor – da se život mora živeti autentično, da čovek ima šansu za ljubav i sreću, ali da one ipak nisu beskrajne, i da se moraju iskoristiti na vreme.

Reditelj dodaje da drama govori i o tome da imperativi karijere i slave ne mogu da zamene i nadoknade intimnu sreću.

“Likovi ove drame su višeslojni i daju predivan prostor glumcima za bogatu i potresnu igru. Posebno bolan segment ovog „dramskog epiloga“, kako ga sam Ibsen naziva, jeste sudbina velikog umetnika koji u trenutku epifanije shvata da sam njegov život nije umetničko delo kome se može vratiti, popraviti ga ili ga opet stvoriti”, istakao je reditelj Bodroža.

“Život vajara Rubeka pred našim očima pretvara se u njegovo sopstveno sećanje i odnose koji nikada neće dobiti „novu šansu“. To pretvaranje realnog života u san, u večno sanjanje, začudno je i predivno postignuće u ovoj drami, i duboko evocira ekspresionističku dramu, ili najavljuje njeno nastajanje”, zaključio je reditelj.

Glavne uloge igraju – Vladimir Milojević, Sonja Milojević, Vladimir Vasilić, Ljubiša Barović, Aneta Tomašević i Aleksandra Ristić, dok autorsku ekipu čine još scenografkinja Vesna Popović i kostimografkinja Selena Mladenović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar