Premijera kratkih filmova produkcije „Mikser“ u utorak

BEOGRAD – Premijera osam kratkih filmova projekta „Poveži se“ Kulturne organizacije Mikser biće održani onlajn u utorak, od 14.30h preko Zoom aplikacije, javili su iz produkcionog tima „Mikser TV“.

Specijalni gosti ovog kulturnog događaja su glumci u ovim filmovima: Rada Đuričin, Nikola Đorđević, Tina i Gordana Lalić, Ljubiša i Stevan Jovanović, Mirjana Cvetković, Milica Petrović, Feđa Stojanović, Rajko Borić, Mihailo Kitevski, Darko Dožić i Milica Stojković.

Kulturna organizacija Mikser u saradnji sa Populacionim fondom UN (UNFPA) započela je projekat „Poveži se“ koji ima cilj da pomogne starijim osobama da se uključe u aktivan društveni život tokom pandemije Kovida 19. Preispitujući položaj starijih građana u našem društvu, projekat je pokrenut na nedavno održanom Mikser Festivalu 2020 razgovorom „Solidarno društvo“, dok je produkcija osam filmova zapravo nastavak te tribine.

Osam kratkometražnih filmova promovišu međugeneracijski dijalog i međusobnu solidarnost u društvu, koji filmskim jezikom povezuju generacije radi razmene znanja, veština, ljubavi.

Gledaoci će moći i da ovom prilikom glasaju za najbolji film i najbolje glavne uloge – mušku i žensku, neophodno je da samo popune prijavu putem formulara , a ZOOM link za filmsku premijeru biće poslat na dan događaja.

Nove tehnologije, brza svakodnevica, a najviše pandemija i obaveza fizičke distance, dodatno su otežali starijim sugrađanima aktivno učešće u životu zajednice, i tako ponekad nemaju ni kontakte sa najbližim članovima porodice. Pametni telefoni, tableti, kompjuteri i sva sredstva svakodnevne komunikacije često predstavljaju otežanu okolnost starijim osobama u pokušaju da ostvare i održe kontakt. Voditelji ovog kulturnog događaja su Borka Jeremić ispred UNFPA i Ivan M. Lalić, osnivač i vlasnik Mikser organizacije, po vokaciji dramaturg.

„Posebno smo ponosni na to da će jedna od glavnih nosilaca ovog projekta biti naša draga saradnica i glumica Rada Đuričin, koja je na nedavno održanom Mikser Festivalu bila jedna od glavnih panelista na tribini „Solidarno društvo“, rekao je osnivač Miksera. „Ovim projektom želimo da pomognemo starijim osobama da se više služe aplikacijama kao što su vajber, skajp, Fejsbuk, ali i pametnim telefonima i laptopovima.

Istovremeno, kratkim filmovima sa starijim građanima, prikazaćemo i neke od njihovih veština, od raznih hobija, preko kreativnih poduhvata iz sfere umetnosti, sve do rešavanja brojnih životnih situacija koje su proživeli i pružanja dragocenih saveta onima koji sada prolaze kroz slične izazove“, zaključio je Lalić. Kratki filmovi prikazaće dvosmerni odnos između starijih građana i društva i pokazaće njihov potencijal da ostanu njegovi aktivni članovi.

Snimljena dela biće prikazana javnosti u utorak, a njihova dalja distribucija je u planu u vidu preporuka domovima za starija lica, klubovima penzionera i sličnim udruženjima namenjenim njihovom zbrinjavanju, navode iz produkcionog tima Mikser TV.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar