Premijerki u SANU predstavljena jedna od najstarijih knjiga

BEOGRAD – Predsednica Vlade Ana Brnabić posetila je danas Srpsku akademiju nauka i umetnosti gde su joj u bilblioteci pokazane neke od najznačajnihih ali i najstarijih knjiga – inkunabule – Apianova „Istorija o Rimu“ iz 1477. godine.

Premijerku, koja je obišla i audiovizelni arhiv i cenar za digitalizaciju SANU, upoznali su sa procesom digitalizacije kulturnog nasleđa.

Među tim knjigama bila je i prva koja je ušla u zbirku biblioteke – poklon Dimitrija Tirola iz 1841. a koja je ujedno i dokaz da su slovenski narodi primili hišćanstvo pre Ćirila i Metodija.

Takođe, premijerka je imala priliku da pogleda i Vukov rečnik, prvo izdanje, lični primerak Vuka Karadžića iz 1818. godine. To je primerak sa rukopisnim beleškama i rečima koje su kasnije ušle u drugo izdanje.

Blago biblioteke SANU čini oko 1,5 miliona štampanih i elektronskih publikacija, iz svih oblasti nauke i umetnosti. Zbirku starih i retkih knjiga, koje su spomenici kulture, čini 3.500 naslova. Među njima su i dva unikata. Jedan je Regulamentiz iz 1771. kojim je Marija Terezija dala privilegije Vojnoj krajini – jedini poznati primerak štampan crkvenom ćirilicom.

Od osnivanja, pre gotovo 180 godina, kada je imala je 89 knjiga, ta insitucija danas godišnje razmenom, poklonima i kupovinom nabavi i 6.000 publikacija.

U audiovizuelnom arhivu, za koji je vlada izdvojila dva miliona evra, u toku je digitalizacija Karađorđevih pisama iz 1812. i 1813. godine. Brnabić je najavila kompletnu rekonstrukciju Palate SANU za koju je vlada izdvojila šest miliona evra.

Inkunabule su knjige izdate pre 1500. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar