Preminuo naš čuveni kompozitor

BEOGRAD – Čuveni srpski kompozitor Zoran Hristić preminuo je u 82. godini u Beogradu, potvrdili su Tanjugu u Udruženju kompozitora Srbije.

Zoran Hristić rođen je u Beogradu. Studirao je na konzervatorijumu „Đuzepe Verdi“ u Milanu i Muzičkoj akademiji u Beogradu, gde je diplomirao 1963. godine.

Za najbolji diplomski rad dobio je prestižnu nagradu „Stevan Hristić“.
Opus Zorana Hristića obuhvata solistička, kamerna, vokalno-instrumentalna dela, balete, muziku za pozorište, film i televiziju i radiofonska ostvarenja.

Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada, među kojima i nagrade za životno delo Mali princ.

Laureat je i dve Sterijine nagrade za scensku i dve Zlatne arene za filmsku muziku.

Komponovao je muziku i za otvaranje Olimpijskih igara u Sarajevu.

Bio je umetnički direktor i selektor festivala Bemus i Mokranjčevi dani i glavni i odgovorni urednik Muzičke redakcije RTS-a.

Kao član žirija i ugledni umetnik veliki je i njegov doprinos i afirmaciji Sabora trubača u Guči.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompozitorZoran Hristić
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • SLAVKO

    Zavrsio je srednju skolu u Trecoj beogradskoj gimnaziji,kao jedan od najboljih ucenika,te cuvene gimnazije.Interesantno je,da su Zoranu Hristicu,svi profesori po polozenoj Velikoj maturi,savetovali da upise bas fakultet koji su oni stdirali.To je nastalo zato,sto je on briljirao po znanju,iz svakog predmeta. Ali on je upisao Fakultet muzicke umetnosti i …nije pogresio.Postao je naj znacajniji muzicar kompozitor,iz nase generacije rodjenih 1937 godine.Bio je tih miran covek,veliki mislilac,intelektualac par ekselanc.Slava mu.Mir dusi njegovoj.!