Preminuo slavni glumac Žan Pol Belmondo

Legendarni francuski glumac Žan-Pol Belmond preminuo je danas u 88. godini života, saopštio je “Raša tajms“.

Belmondo je rođen 9. aprila 1933. godine u Neji sir Senu, zapadno od Pariza.

Kao dete ga je više interesovao sport nego škola, a posebno je bio zainteresovan za boks i fudbal, te je 1949. godine u Parizu i debitovao kao bokser i u kratkoj karijeri nije nijednom bio poražen.

Gajio je interesovanje i prema glumi, pa je kao tinejdžer proveo nekoliko godina u privatnoj školi glume i nakon toga počeo da izvodi komične skečeve.

Sa 20 godina odlazi na Nacionalni konzervatorijum dramskih umetnosti u Parizu, gde studira 3 godine.

Filmski debi ostvario je ulogom u filmu “On Foot, On Horse and On Wheels“ 1957. godine, ali je scena u kojoj se on pojavio bila isečena iz filma, da bi potom imao ulogu u filmu “A Dog, a Mouse, and a Sputnik“ (1958).

Prvu glavnu ulogu dobio je 1958. godine u filmu “Les Copains du dimanće“, a u istom periodu je ostvario značajan uspeh i u filmu “Oscar“ (1958).

Njegova uloga u filmu “Breathless“ Žan-Lika Godara donela mu je priznanje kao jednom od najznačajnijih glumaca francuskog “novog talasa“ na globalnom nivou.

Među njegovim ostalim značajnim filmovima nalaze se i “Kean“, “Une ćance sur deux“, “Hold-Up“, “Peut-etre“, “Les Misérables“ i “Désiré“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

preminuosmrtzan pol belmondo
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • ANDREJ

    Tuzna vest,umro je jedan od glumackih bardova svetske filmske umetnosti.O njemu se govorilo kao o najsimpaticnijem ruznjikavom filmskom idolu.Belmondo i Alen Delon,obelezili su najuspesniju epohu filmske industrije.Sa neopisivom zaloscu,oprastamo se od jos jedne legende nase mladosti,nasih u mnogom smislu izneverenih nada.Ostao je iz te epohe slavnih svetskih filmskih divova,jos samo Alen delon,neprikosnoveni lomilac zenskih srca.Zan Pol Belmondu,neka je laka zemlja,necemo ga nikada zaboraviti,jer on je vec za zivota obezbedio sebi mesto,u Panteonu slavnih.