Preminuo španski reditelj Karlos Saura

MADRID – Španski reditelj Karlos Saura preminuo je danas u 92. godini, saopštila je Španska filmska akademija.

Kako je navedeno, Saura, „jedna od najvažnijih ličnosti u istoriji španskog filma, preminuo kod kuće okružen porodicom“.

Reditelj koji je bio jedan od pionira nove španske umetničke kinematografije posle decenija Frankove fašističke diktature, trebalo je da primi akademsku počasnu nagradu Goja u subotu u Sevilji.

Kako je navela španska akademija, tom prilikom biće odata počast slavnom reditelju.

Njegovi filmovi su uživali veliku popularnost kod domaće publike, dok je film „Karmen“ iz 1983. godine, drama unutar drame prema motivima opere Žorža Bizea, stekao svetski komercijalni uspeh.

Ovo ostvarenje je dobitnik brojnih nagrada na filmskim festivalima, uključujući Kan.

Saura je prvi put stekao široku međunarodnu slavu filmom „Uzgajanje gavrana“ („Cria Cuervos“) iz 1975. godine u kome glumi njegova muza i vanbračna supruga Džeraldin Čaplin.

Saurin poslednji film, dokumentarac „Las paredas hablan“ (Zidovi govore) imao je svetsku premijeru u septembru u San Sebastijanu, a prikazivanje je počelo danas, što je, kako je navela Akademija, dokaz njegove neumorne aktivnosti i ljubavi prema filmu do poslednjeg trenutka.

Stvaralaštvo španskog reditelja obeleženo je temama destruktivnog i opsesivne ljubavi, kao i socijalnog realizma pre nego što se okrenuo muzičkim filmovima, posebno flamenku. Umetnik se više bavio samoizražavanjem nego profitom.

„Za mene je bioskop vrsta droge, opsesija. Ono što mi se sviđa je to što je to usamljeno zadovoljstvo,“ rekao je jednom prilikom reditelj.

Saura je imao sedmoro dece, uključujući sina sa Džeraldinom Čaplin.

Rođen je 4. januara 1932. u Ueski, u umetničkoj porodici. Snimio je oko 50 filmova, a prvo međunarodno priznanje dobio je 1966. godine na Berlinskom filmskom festivalu gde je osvojio Srebrnog medveda za film „Lov“ (La Caza).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar