Prizren: Šesti “Medimus” počeo u atrijumu crkve Sv. Spasa

PRIZREN – U atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu počeo je 6. festival srednjevekovne muzike “Medimus”, koji je ove godine posvećen 700. godišnjici manastira Gračanica i spomenu na njenog ktitora kralja Milutina.

Festival organizuju Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli i Dom kulture Gračanica, pod pokroviteljsvom Ministarstva kulture Vlade Srbije.

Umetnički direktor festivala “Medimus” Darko Karajić je u obraćanju okupljenima istakao značaj srednjovekovne muzike u srpskoj kulturi, kao i to da muzika ima moć da spaja i ujedinjuje ljude, prenosi Kosovo onlajn.

Prve večeri festivala koncerte su održali ansabl “Agija” iz Beograda i internacionalni asambl “Vizantika”, koji su nastupom oduševili prisutne.

“Pored toga što nam je veliko zadovoljstvo i čast što smo večeras ovde, takođe smo i jako potreseni kad dođemo i sviramo ovako divnoj publici na ovom svetom mestu. Publika, ambijent, istorija koja se prožima kroz svaki kamen i obavija ceo grad nas ostavlja bez teksta”, rekao je Žorž Grujić iz ansambla “Vizantika”.

Posetioci festivala “Medimus” ističu da su im osećanja pomešana. Dok neki festivalu prisustvuju svake godine i ističu da se osećaju kao kod svoje kuće, drugima je ovo prvi put da su u Prizrenu posle 22 godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar