Proglašeni pobednici takmičenja za intelektualnu svojinu

BEOGRAD – Povodom obeležavanja 101. godišnjice svoje delatnosti, Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije proglasio je pobednike takmičenja za nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2021. godinu u četiri kategorije.

Nagradu u kategoriji pronalazača ili grupe istih za patent registrovan u inostranstvu i koji ima konkretnu primenu (WIPO Medal for Inventors) dobio je vanredni profesor i rukovodilac Inovacionog centra na Visokoj školi za menadžment i ekonomiju u Kragujevcu, dr Miloš Stanković.

Stanković je ovo priznanje dobio za pronalazak „Uređaj za uništavanje korova“ koji je registrovan u Švedskoj i takođe zaštićen i domaćim patentom.

Ovim pronalaskom Stanković je rešio veoma rasprostranjen problem ekološkog i sistematičnog uništavanja korovskih biljaka koji na bazi određene struje i frekvence fizičkim kontaktom uništava ambroziju u korenu – to je ono što ovaj uređaj izdvaja u odnosu na one konkurentne na tržištu, koji imaju samo funkciju trimera.

Nagrada u kategoriji za domaća pravna lica za komercijalnu primenu međunarodno registrovanog industrijskog dizajna pripala je privrednom društvu „Bahus d.o.o, Striža“ iz Paraćina za industrijski dizajn novog rešenja boce od 60 mililitara za dodatke ishrani i drugih bezalkoholnih pića.

Ovo novo rešenje boce je zaštićeno međunarodno registrovanim industrijskim dizajnom za zemlje Evropske Unije, Nemačke i Rusije, kao i domaćim industrijskim dizajnom.

O pobednicima za prve dve kategorije odlučila je komisija koju čine redovni profesor na Katedri za prehrambenu tehnologiju i biohemiju na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu dr Viktor Nedović, ekspert za inovacije i transfer znanja i koordinator za oblast intelektualne svojine u Privrednoj komori Srbije dr Danica Mićanović i savetnik u Zavodu za intelektualnu svojinu i koordinator takmičenja Mirjana Jelić.

Nagrada u kategoriji za autora monografskog dela, odnosno studijske izložbe sa katalogom u oblasti društveno-humanističkih nauka (WIPO Medal for Creativity) pripala je profesoru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Milanu Popadiću za knjigu „Diskretni šum peščanika-baština i njene nauke“.

Prema rečima komisije, „Popadić je srpskoj nauci i kulturi darovao delo koje stariji čitaoci mogu smatrati raspravom, a mlađi konceptom, u kojem se na hrabar i intelektualno zavodljiv način raspravlja o odnosu baštine i nauke u najširem smislu reči“.

O pobedniku za treću kategoriju odlučili su redovni profesor Kulturne antropologije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu dr Aleksandar Petrović, naučni savetnik u Istorijskom institutu SANU dr Radomir Popović i penzionisani savetnik u Zavodu za intelektualnu svojinu dr Nikola Demonja.

Nagrada u kategoriji učenika ili grupe učenika srednje škole za pronalazak (WIPO Sćoolćildren’s Trophy) pripala je Mari Raičković, učenici treće godine Osme beogradske gimnazije za pronalazak „Ekološki značaj in-vitro razmnožavanja odabranih vrsta pečuraka: studija slučaja ekstracelularnih metabolita“.

Pronalazak Mare Raičković pripada oblasti biopakovanja za prehrambene proizvode, odnosno pakovanja koja su zasnovana na prirodnim makromolekulima (polisaharidima).

Svojim pronalaskom Raičković je „u skladu sa savremenim težnjama, doprinela pronalaženju odgovora na nedavne epidemije mikroba koje se šire hranom i na potražnju potrošača za visokokvalitetnom hranom i pakovanjem koje je naprednije i kreativnije od onoga što se trenutno nudi“.

O dobitniku za četvrtu kategoriju su odlučili profesor matematike u Računarskoj gimnaziji u Beogradu Srđan Ognjanović, direktor Centra za promociju nauke dr Marko Krstić i savetnik u Zavodu za intelektualnu svojinu dr Nataša Milojević.

Sva ova priznanja biće dodeljena 15. novembra, na dan 101. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar