Program “Seifert Night: The Best of Polish Jaž” 28. oktobra

BEOGRAD – Ekskluzivan program koncerata “Seifert Night: The Best of Polish Jaž” biće održan 28. oktobra u Velikoj Sali Doma Omladine Beograda u okviru 37. Beogradskog dzež festivala, saopštila je danas direkcija manifestacije.

U okviru ovog programa, realizovanog u saradnji sa Fondacijom Zbignjev Sajfert, nastupiće Trio Marćina Vasilevskog i američka džez legenda Džo Lovano kao specijalni gost, kao i Pjotr Damasijevič sa projektom “Into the Roots” i Trio Mateuša Smočinskog.

Marćin Vasilevski Trio, sa svojih 25 godina postojanja, jedan je od najistaknutijih poljskih džez sastava.

Sa devet statueta Frederik (Poljski ekvivalent Gremiju), Marćin Vasilevski je nosilac najvećeg broja ovih priznanja među svim poljskim džez umetnicima: pet puta je bio poljski džez muzičar godine, a četiri puta je trio osvojio nagradu za najbolji džez album.

Svetska kritika posebno ističe njegovu muzičku svest Vasilevskog, kao i njegov prefinjeni osećaj za zvuk i ogroman talenat za stvaranje drame u kompozicijama.

Džo Lovano ovim svojim gostovanjem postaje rekorder po broju učešća među inostranim muzičarima od obnavljanja Beogradskog džez festivala.

Lovano je jedan od najvećih kolekcionara prestižnih priznanja u džez zajednici, između ostalog, sa oko 20 prvih mesta na listama magazina “Daun Bit“, jednim Gremijem i još 14 nominacija za najveću svetsku nagradu muzičke industrije.

Poštovan je ravnopravno kod kritičara i publike kao umetnik koji sa istom posvećenošću interpretira tradiciju i avangardu, istražuje veze džeza i popularne muzike, kao i napolitanske pesme.

Trubač i kompozitor Pjotr Damasijevič ispoljava razna interesovanja u kreativnom radu: njegov svet čine modalni i fri-džez, klasična muzika 20. veka, zvučni dizajn i elektroakustička improvizacija.

Vodio je sastave različitog formata i sarađivao sa brojnim uvaženim džezerima, među kojima su Džejson Moran, Džejms Karter, Dejv Rempis, Satoko Fudži, Rodrigo Amado, Pol Nilsen Lav, Fil Minton, Lote Anker, Tomaš Stanko, Maćej Obara i Dominik Vanja.

Snimio je petnaestak albuma, a piše i za pozorište i film i sarađuje sa pesnicima i likovnim galerijama.

Godine 2013. dobio je nagradu Frederik za najvećeg talenta, kao i priznanje za najbolju muziku Poljskog džez bloga.

Njegov projekat “Into the Roots“ predstavlja svojevrsni povratak korenima i spaja avangardu i tradiciju.

Početnu inspiraciju Damasijevič je dobio osluškujući folklorne melodije iz okruga Suha u južnoj Poljskoj, a potom su na trojicu muzičara uticale posete Africi i fascinacija tamošnjom muzikom, kao i Saharom.

Mateuš Smočinski je međunarodno priznati džez violinista i dobitnik brojnih nagrada na velikim takmičenjima.

Takođe se smatra jednim od najraznovrsnijih savremenih kompozitora u Poljskoj.
Autor je brojnih kamernih i simfonijskih dela, uključujučhi koncert za violinu “Adam’s Apple“.

Zbignjev Sajfert jedna je od najeminentnijih ličnosti u istoriji poljskog džeza i jedna od ključnih ličnosti svetske džez violinske scene.

Fondacija koja nosi njegovo ime osnovana je 2010. godine sa ciljem širenja njegovog muzičkog nasleđa, ali i sa misijom podrške mladim umetnicima koji izvode improvizovanu muziku na gudačkim instrumentima i promocije poljskog džeza u inostranstvu.

Osim dodeljivanja novčanih nagrada, Fondacija značajno podržava pobednike ovog takmičenja kroz objavljivanje muzičkih izdanja i organizaciju koncerata u Poljskoj i inostranstvu.

Osnivač je jednog od najintrigantnijih gudačkih ansambala u Evropi – “Atom String Quartet“, a sarađivao je i sa brojnim džez umetnicima.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda, a pokrovitelji su Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar