Programski luk „Druga? Evropa“ od 7. oktobra u NS

NOVI SAD – Poslednji programski luk Evropske prestonice kulture – Novog Sada „Druga? Evropa“, koji se bavi preispitivanjem dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti, biće održan od 7. oktobra do 27. novembra, saopštili su danas organizatori.

Neki od glavnih programa „Druge? Evrope“ doneće inkluzivne događaje sa naglaskom na stvaralaštvo marginalizovanih grupa, predstaviti strip u novim formama i upoznati publiku sa bogatstvom alternativnih, manjinskih, avangardnih žanrova, jezika i izraza, uz više od 430 umetnika iz čak 38 različitih zemalja, kaže se u saopštenju.

„Drugu? Evropu” će otvoriti koncert perkusionistikinje Evelin Gleni koja je gluva od 12. godine, kao i nastup energičnog bečkog Blek Pejdž orkestra, kao i izložba „Uroš Predić za sve“ čije je otvaranje 7. oktobra u Galeriji Matice srpske, u partnerstvu sa Umetničko-istorijskim muzejom u Beču i Tifološkim muzejem u Zagrebu.

U Novom Sadu će se strip crtači iz poigravati sa ovom vrstom umetnosti predstavljajući njene nove forme od 21. do 30. oktobra u Distriktu, a uz to izložba o istoriji stripa u Jugoslaviji i Srbiji predočiće posetiocima koliko je naša zemlja bila i ostala plodno tle devete umetnosti, saopštila je Fondacija Evropska prestonica kulture – Novi Sad..

„Tim povodom, pozorišna adaptacija prve strip heroine Ket Klou, nastale iz pera Baneta Kerca, a u režiji čuvenog holandskog reditelja Majkla Helmerhorsta, doživeće svoja prva izvođenja u Pozorištu mladih, uz primenu inovativne digitalne scenografije“, kaže se u saopštenju.

Romski umetnici među kojima su Zoran Tairović, Sead Kazankshiu, Nihad Nino Pušija i Dilejn La Bas, pod kustoskim vođenjem Vladana Jeremića, pozvani su da predstave svoj rad kroz izložbu „Sa druge strane slike“, dok će mladi Romi izvesti mjuzikl „Moj glas putuje“.

Evropska prestonica kulture daće svojevrstan omaž „jednom od najvećih novosadskih umetnika koji je bio ispred svog vremena“ Mitru Subotiću Subi (1961-1999).

Kako je najavljeno, biće prieđena izložba „Suba soba“ autorke Branke Parlić, rimejk njegove kompozicije i muzičke instalacije u koprodukciji sa Goranom Vejvodom „The Dreambird“, a koncert će održati i brazilska pevačica Seu.

U okviru „Druge? Evrope“ publika će uživati u vorld mjuzik festivalu koji će ugostiti duo iz Irana i Turske Kajhana Kalhora i Erdala Erzincana, kao i sastav Bab L’ Bluz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar