Projekcija u cast stradalog litvanskog reditelja na Belsoksu

BEOGRAD – Međunarodni festival dokumentarnog filma (Beldoks) ove godine upriličiće posebnu projekciju u čast litvanskog reditelja Mantasa Kvedaravičius ubijenog u Mariupolju početkom aprila ove godine tokom rada na novom dokumentarcu, saopštili su iz Beldoksa.

Uz Kvedaravičiusov film Mariupolis biće prikazana još dva filma ukrajinskog reditelja Sergeja Loznice, Babin Jar.

Kontekst i Gospodin Landsbergis, film Napolju Olge žurbe o odrastanju romskog dečaka koji je od doma za decu bez roditeljskog staranja pobegao na barikade na Majdanu, Kuća od trnja reditelja Sajmona Lereng Vilmonta o deci koja odrastaju u sirotištu u istočnoj Ukrajini i Rovovi Lupa Buroa, dokumentaristički prikaz ratnih zbivanja u Donbasu.

Kategorija In memoriam Mantas Kvedaravičius (1976 – 2022) , u okviru koje će biti prikazan film Mariupolis iz 2016.godine, posvećena je arheologu, antropologu koji se školovao na Kembridžu i hrabrom filmskom autoru koji je izveštavao o ratu u neprijateljskim oblastima – dok na jednom takvom, u Ukrajini, nije ubijen pre dva meseca. Film Mariupolis, koji će imati regionalnu premijeru na Beldocs-u, će biti prikazan u Dvorani Kulturnog centra u Beogradu u sredu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar