Projekcijom filma „Balet NOW“ otvoreni „Dani igre“u Kinoteci

BEOGRAD – Prigodnom svečanošću i projekcijom filma „Balet NOW“ počela je revija igranih i dokumentarnih filmova „Dani igre“ u Jugoslovenskoj kinoteci u organizaciji Beogradskog festivala igre.

Projekcije izuzetno zanimljivih ostvarenja trajaće do 2. februara u Jugoslovenskoj kinoteci, a nakon Beograda isti program će biti predstavljen u bioskopu Kulturnog centra Novog Sada, od 13 do17. februara.

Primabalerina Njujork siti baleta Tajler Pek biće gošća ovogodišnjeg festivala, pa je početak programa u Kinoteci rezervisan za dokumentarac koji prati snimanje američkog televizijskog šou programa „BalletNOW“, čije je jedno izdanje Pekova uređivala.

Pokušaj da zbliži čudesan svet baleta, stepovanja, hip-hopa, pa čak i cirkusa, predstavlja ogroman izazov jer je ovo ujedno i prvi put da balerina producira i režira renomirani televizijski događaj.

Aja Jung, osivač i direktor Beogradskog festivala igre, napomenulo je da su „Dani igre“ na izuzetan način zaživeli kao prethodnica festivala zahvaljujući Jugoslovnskoj kinoteci i Erste banci.

„Očekuje nas 17 izdanje Beogradskog festivala igre pod naslovom „Čista senzacija“ koji će ove godine trajati od 21. marta pa sve do 12. aprila. Festival počinje senzacionalnim nastupom Baleta iz Frankfurta sa Beogradskom filharmonom pod dirigentskom palicom Helmuta Rajhela Silve i u koreografiji Jakopa Godanija, a završava se sa muzikom Leonarda Koena i nastupom Baleta iz Montreala“ kazala je Jung.

Ona je dodala da je prethodnica festivala gostovanje Njujork siti baleta koji će nastupiti u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, ali i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

„Na ‘Čistoj senzaciji’ želim da se zahvalim Ministarstvu kulture i informisanja, gradskim upravama Beograda i Novog Sada, Pokrajnskom sekretarijatu za kulturu Vojvodine… i svim našim partnerima“, kazala je Jung.

Direktorka BFI je izrazila zadovoljstvo što je večeras u Jugoslovenskoj kinoteci prisutan Icik Galili izraelski koreograf čije su koreografije već igrane u okviru programa BFI i Ivet Rodrigez, pedagog Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru igru koja je zajedno sa Marijom Janković i Jovanom Veselinović donela 6 medalja iz Kelna gde je održano baletsko takmičenje.

Slavko Carić, direktor Erste Banke u Srbiji, kazao je da mu je velika čast što je banka koju vodi među sponzorima revije filmova „Dani igre“.

Osim ostvarenja „BalletNOW“ u programu revije su i francuski film „Igrajmo“ koji prati Džozefa, strastvenog igrača hip-hopa koji pokušava da stigne do profesionalne pozorišne scene.

Slučajan susret, učiniće da upozna i zavoli klasičan balet. Ovenčan zlatnom medaljom Festivala u San Francisku, dokumentarac “Bil Ti Džouns – Igrom do obećane zemlje” otkriva probe, poznata dela i jedinstven kreativni proceš legendarnog koreografa i njegove trupe…

U majstorskoj ravnoteži oštre strip komike i srceparajuće gorčine, film „Podudarnost“ prati ekcentričnog njujorškog baletskog pedagoga, čiji miran život prekida mladi par iz Sijetla sa ciljem da naprave intervju o njegovoj fascinantnoj igračkoj karijeri 60tih godina.

Dok Tobi, koga tumači Patrik Stjuart, prepričava zanimljive događaje, trio se suočava sa tajnom koja ih povezuje.

Ogoljen do srži, sving predstavlja potragu za srećom. Katarzična snaga svinga, od istorijskog porekla do uticaja na savremenu kulturu, prikazana je u filmu „Živ i mrda“. Ostvarenje prati profesionalce i entuzijaste dok pronalaze radost igre, nudeći poseban ugao posmatranja uzbudljivog univerzuma svinga.

Predstava “Igra” snimljena je filmskom tehnikom.

Radi se o komadu švedskog koreografa Aleksandera Ekmana za Balet pariske Opere.

Komad evocira svet detinjstva i bezbrižnog zadovoljstva, međutim, pored čiste zabave, kontemplira značenje i značaj igre kada postanemo odrasli.

Ovo spektakularno delo je premijerno prikazano na sceni Opere Garnije, i odmah pretočeno u film jer su producenti bili svesni da je reč o komadu koji zbog ogromne scenografije nikada neće moći da putuje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar