Radionice slem poezije i performansa u Gračanici

GRAČANICA – Udruženje mladih Centar Manjinske Zajednice – CMZ iz Gračanice u saradnji sa poznatom organizacijom “Poezin” od 10. do 12. decembra će održati radionice za razvijanje kritičkog mišljenja i slem performansa u Gračanici, na Kosovu i Metohiji.

Radionice se organizuju sa namerom da se poveća zainteresovanost mladih za savremene kulturne sadržaje i kako bi se dobila jasna slika kakav pristup mladi imaju o kulturnom aspektu života.

Kako kažu istraživanja na ove teme, kultura značajno utiče na formiranje identita i osećaja pripadnosti zajednici, te je stoga veoma važno za mlade da deo svog vremena posvete upravo kulturnim manifestacijama i događajima. Osim toga, kultura ima pozitivan uticaj na socijalizaciju, formiranje stavova, ali i društvenu afirmaciju mladih.

Polaznicima radionice biće predočena saznanja i način kako je savremeno doba ušlo u novu realnost gde društvene mreže i mediji kreiraju i plasiraju narative i informacije koji direktno ugrožavaju stabilnost i napredak društava širom sveta.

Mladim osobama je neophodan ovaj vid razvijanja kritičkog mišljenja kako bi bili mogli sami da prepoznaju dezinformacije, lažne vesti i teorije zavere.

Radionice posvećene slem perfomansu, koje će voditi predstavnici “Poezina”, imaju cilj da razviju performativni način izvođenja poezije kod mladih iz opštine Gračanica.

Performativno izvođenje poezije je ono suštinskivažno što razlikuje slem nastup od standardnih, rutinskih – akademskih čitanja poezije.
Pored slem radionica, planiran je “Poezin Party” u Gračanici, koji se već tradicionalno 11 godina održava u Beogradu u formi mesečnih pesničkih “Open Mic” događaja.

Udruženje mladih CMZ je nevladina, neprofitna organizacija, koja teži ka izgradnji i jačanju civilnih inicijativa i građanskog društva u lokalnoj zajednici na demokratskim principima tolerancije.

Kroz različite kampanje, radionice i okrugle stolove, CMZ doprinosi i podstiče pre svega omladinu da učestvuje u društvenim aktivnostima.

Misija organizacije “Poezin” je uspostavljanje nove pesničke scene u Srbiji kao i izgradnja mostova saradnje sa bliskim organizacijama u regionu i svetu.

Ovu misiju predstavnici “Poezina” realizuju okupljanjem slem pesnika u Srbiji, produkcijom radova o slem poeziji i slem sceni, organizacijom pesničko – performerskih radionica, a timski rad na kreativnom delu je suština ovakve pesničke scene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar