Raspisan konkurs za idejno rešenje Memorijalnog centra

NOVI SAD – Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ raspisala je javni urbanističko-arhitektonski konkurs, koji će trajati do 24. novembra, za izbor najboljeg dizajna za kompleks budućeg Memorijalnog centra posvećenog žrtvama Pogroma.

Direktor Fondacije Nemanja Milenković istakao je da je važnost ovog projekta velika, te da se u urbanističkom smislu zaokružuje prostor Distrikta autentičnom pričom Novog Sada u 20. i početkom 21. veka.

„Višeznačna je važnost ovog konkursa kao još jednog velikog legata projekta Evropske prestonice kulture. Primarno, programski se bavi važnom temom, rekao bih za celu Srbiju i Evropu. Arhitektonski je bitan jer je dodatno potvrdio uspešnu praksu značaja raspisivanja konkursa zasnovanih na otvorenosti, stručnosti i sveobuhvatnosti“, rekao je Milenković.

Kako je najavljeno, u okviru kompleksa Memorijalnog centra planiraju se tri prostorno-programske celine: objekat Memorijalnog centra, Memorijalni park, kao i prateće uređenje parterne i saobraćajne površine.

O pobedničkom urbainističko-arhitektonskom rešenju odlučivaće stručni žiri, kojim će presedavati dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu dr Vladan Đokić, a u čijem sastavu će se naći akademik Branislav Mitrović, doktor umetnosti i diplomirana arhitetkinja Monika Bilbija, kao i arhitekte Dušan Miladinović i Dušan Stevanović.

Stručni žiri čine i istoričari dr Gordana Petković i Petar Đurđev, kao i predstavnici Eparhije bačke i Jevrejske opštine, protojerej Vladan D. Simić i Ladislav Trajer.

Kako se navodi u uslovima konkursa, pravo učešća na konkursu imaju fizička lica sa stečenom visokom stručnom spremom iz oblasti arhitekture i pejzažne arhitekture koja poseduju odgovarajuće licence Inženjerske komore Srbije, kao i pravna lica koja imenuju lica sa stečenom visokom stručnom spremom iz oblasti arhitekture i pejzažne arhitekture i koja poseduju odgovarajuće licence Inženjerske komore Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar