Rekonstrukcija u pripremi

Među senkama mnogobrojnih stabala unutar parka Bukovičke banje u Aranđelovcu, stoje mnoge vredne skulpture slavnih vajarskih imena iz stare Jugoslavije, ali i iz inostranstva. I mada je prošlo mnogo vremena od kada su tu postavljene, beli mermer odoleva zubu vremena. Među mnogim skulturama ističe se ona koja je najstarija, prva skulptura ikada isklesana od venčačkog mermera – "Lav".
Ova skulptura tako je postala zaštitni znak manifestacije "Mermer i zvuci", a skulpturu je 1916. godine izradio austrougarski vajar Piter Ginter. Zašto je baš postavljen u dno parka, usamljen među tolikim drugim skulpturama, šta je trebalo da predstavlja i šta da simbolizuje – ne zna se tačno. Pretpostavlja se da je skulptura naručena kao simbol austrougarske pobede nad Srbijom koja nije dugo trajala, pa su novi pobednici (Srbi) godinu 1916. izmenili u godinu svoje pobede u Prvom svetskom ratu – 1918. Ono što je zanimljivo jeste da je od vremena kada je kao simbol pobede napravljen i postavljen, "Lav" u međuvremenu ostao bez dva i po metra visokog postamenta na kome je figura ponosno stajala! Kome je to trebalo, i zbog čega – ostaje tajna.
Srećom, postoje fotografije, dragoceni materijal na osnovu kojeg će se u nekom narednom periodu poraditi na rekonstrukciji i povratku skulpture u pređašnje stanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

arandjelovacbukovicka banjalav
Komentari (0)
Dodaj komentar