Rok grupa “E-Play” održala koncert sa gostima u DOB-u

BEOGRAD – Alternativni rok sastav “E-Play” održao je sinoć koncert sa gostima u sali “Amerikana” Doma omladine Beograda.

Pevačica i basistkinja Maja Cvetković, gitarista Nemanja Velimirović i bubnjar Goran Ljuboja Trut pružili su oko 100 minuta zanimljivog preseka kroz svoju diskografsku kolekciju od pet studijskih albuma – “E-Play” (2000), “Crime” (2005), “Drago mi je da smo se upoznali” (2009), “Obični ljudi” (2013) i “Sloboda” (2018).

“Dobro veče Beograde, drago mi je da ste tu u tolikom broju”, pozdravila je kratko publiku vidno raspoložena Maja Cvetković, osnivač, lider i tekstopisac benda.

Krenuli su sa snažnim gitarskim instrumentalom, kao pravim prologom za zagrevanje – “Sedam”, ne bi li munjevito prešli na uvek moćnu kompoziciju “Heroj” koja je prodrmala fanove ove grupe.

Kroz produktivan repertoar svoje istorije koja broji već 23 godine, bend je dao do znanja auditorijumu da ostaje “Ovde”, čak i kada im je u mislima “Japan” – pesma sa poslednjeg albuma koji će ovde dobiti zavidan prostor.

Onda sledi veoma prijatno iznenađenje, za one koji redovno prate koncerte ovog benda – konačno su stavili na svoju set listu numeru, rok baladu “Pristanište”, sa albuma “Sloboda”, koja je nepravedno bila izostavljena sa koncerata.

Sada su je svi iz grupe pošteno, emotivno, snažno odsvirali uz uvek neobičan Majin vokal, koji ovde posebno zvuči vanvremenski i uzvišeno.

Uvek pevačica i basistkinja voli da poželi “Da budemo samo dobro”, i tada bendu stižu prvi gosti – tandem Romana i Bojan Slačala iz alternativne elektro rok grupe “Artan Lili”.

Ovde nije iskorišćen potencijal i eksplozivnost ovog sastava, jer su njih dvoje uglavnom malo prošetali scenom u ulogama pratećih vokala, više se možda očekivao pođednak udeo u vidu dueta sa “E-Play”, gde bi Romana i Maja ukrstili neobične glasove.

Malo se ekipa “E-Play” ogledala u “Retrovizoru” za godine iza nas, da bi uplovili u “Iluziju” sa drugim gostom, čuvenim džez pijanistom Matijom Dedićem, sinom velikog i nezamenljivog Arsena.

Maja ga je najavila rečima – “naš veliki prijatelj i vrhunski mučicar Matija”.

Istina, buka gitara i vokala uvek će izbijati u prvi plan u odnosu na klavijature, ali Matija je svakako vrhunski virtuoz, te se uklopio u žestoku rokenrol svirku.

Uvek se liderka sastava oprašta rečima pesme “Srešćemo se neki drugi put”, i posebno uživa dok je izvodi, što je jasno na njenom licu tokom svakog koncerta.

Specifičnost te numere leži u tome da se nakon zvaničnog dela, pesma nastavlja u sasvim drugom poglavlju gde dominira gitara Nemanje Velimirovića, koji sa tim instrumentalom osvaja vazdušni prostor, vuče na ples i hipnotiše neverovatnim ritmovima.

Kako je ta kompozicija iz dve celine ili dva nastavka šarmirala publiku, E-Play je krenuo u pravcu “Hiljadu ljudi”, da bi stigao do uvek pozitivnog naslova “Divan dan”, kao jedan od glavnih arsenala hitova koji obožavaju i članovi benda.

Onda sledi veoma mračna tema, nasilje u porodici, gde deblji kraj uvek izvuče lepši i nežniji pol, što je žestoko opisano u muzičkoj drami “Šamarčina”, jedan od bisera iz celokupne karijere.

Sa ponosom je Maja najavila i ovde gosta, i to najmlađeg, talentovanog učenika Vuka, čiji je mentor bubnjar Goran Ljuboja Trut, koji je svom đaku oslobodio mesto.

Maleni Vuk od 11 godina je bez problema na bubnjevima odsvirao “Šamarčinu” kao da je godinama u muzičkom poslu.

Na repertoaru su se nizali snažni hitovi – opomena “Ljubica” ili osvešćena “Sramota”, da bi se onda desio vrhunac večeri, jedna neopisiva eksplozija sa pesmom “Vremeplov”, koju su izvorno snimali sa rep hip hop muzičarem Banetom iz grupe “Sunshine”.

Ali, ovde nije samo on gostovao, već se došlo na odličnu ideju da im se pridruži Kiza Iskaz iz benda “Iskaz”, tako da su njih dvojica non stop skakali i sa Majom, Nemanjom i Goranom napravili pravo čudo i nuklearni napon bez kraja.

Publiku je razigrani “Vremeplov” zaista odveo u prošlost kao podsećanje na tu zanimljivu alternativnu rok rep duetsku numeru, koja u živom izvođenju zvuči još življe, sadržanije i moćnije.

Time se završio i zvaničan deo koncerta, ali Bane Sunshine i Kiza Iskaz, iako su završili sa pesmom, nisu nameravali da odu sa bine, već su animirali publiku da u što većem broju zove “E-Play” da se vrati na pozornicu, da realizuje efektan bis.

Tako se i desilo, bend se vidno presrećan pojavio na stejdžu da podeli sa publikom osećanja i kada ima “Loš dan”, jer sve je za ljude.
“Sećate li se našeg prvog albuma? A sećate se i pesme “Pop”?, pitala je Maja publiku, u svom ređem obraćanju, i onda podsetila na taj početak karijere i standardno vrhunski predstavila navedenu numeru.

Za sam kraj ovog muzičkog druženja od 100 minuta, sastav je odabrao da podeli sa fanovima takođe među prvim singlovima – “Prvi pogled tvoj”, koji ih je vidno afirmisao, posebno kao muzika za hit film “Munje” (2001).
“Vidimo se neki drugi put. Hvala, Beograde”, bila je jasna Cvetković.

Drugog bisa nije bilo, već je pušten audio snimak najnovije pesme “E-Play” u duetu sa Momčilom Bajagićem Bajagom – “Hotel Jugoslavija”, kao sveobuhvatan završetak druženja i kvalitetne razmene energije i hemije između izvođača i verne publike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar