Roman Lasla Blaškovića nominovan za veliku rusku nagradu

BEOGRAD – Roman “Mrtva priroda sa satom” Lasla Blaškovića nominovan je za rusku nagradu “Jasna Poljana” u kategoriji Svetska književnost koju dodeljuju Spomen muzej Lava Tolstoja i kompanija Samsung Electronics, objavio je izdavač Arhipelag.

U širi izbor knjiga koje konkurišu za ovo prestižno priznanje odabrano je ukupno 43 naslova od pisaca iz 20 zemalja.
Pored romana Lasla Blaškovića, u sirem odabiru nalazi se samo još jedan pisac iz slovenskih zemalja, a to je dobitnica Nobelove nagrade Olga Tokarčuk sa delom “Vuci svoje ralo po kostima mrtvih”.

U žestokoj konkurenciji nalaze se knjige nobelovca Mo Jana, Džonatana Frenzena, Danijela Kelmana, Sali Runi, Džulijana Barnsa, Pola Ostera, Vjeta Tana Nguena, Frančeska Pikola, čak i naslovi svetskih besteseler autora – Džoan Rouling, Elena Ferante ili Fredrik Bakman.

Odabrani stručnjaci kao što su književni kritičari, prevodioci i izdavači odlučuju o široj selekciji, dok će o užem izboru odlučivati žiri na čijem je čelu Vladimir Tolstoj, a članovi su pisci i kritičari Pavel Basinski, Aleksej Varlamov, Jevgenij Vodolazkin, Valentin Kurbatov i Vladislav Otrošenko.

Ime pobednika biće objavljeno u oktobru, kada se tradicionalno uručuje ova nagrada, koja je u toj kategoriji prvi put bila dodeljena 2015. godine.

Prethodni dobitnici su – Rut Ozeki, Orhan Pamuk, Mario Vargas Ljosa, Amos Oz, Hernan Rivera Leteljer i Patrisija Danker.

Nagrada “Jasna Poljana” je najveća godišnja književna nagrada u Rusiji, koja se dodeljuje za najbolju knjigu ruskog pisca od 2003. godine.

Rusko izdanje romana “Mrtva priroda sa satom” objavio je početkom 2020. Izdavački centar “Rudomino” iz Moskve u prevodu Jelene Šagalovič.

Roman govori o sudbini i umetnosti slikara Bogdana Šuputa, saputnika i svedoka srpskog slikarskog modernizma.

Radnja obuhvata prvu polovinu 20. veka i njegove devedesete godine, kada se pripovedač upušta u potragu za slikama i životom tragičnog umetnika.
Slikar Šuput je rođen 1914, a ubijen je za vreme fašističke racije u Novom Sadu 1942, i potraga za njegovim slikama otpočela je 1993. godine, u vreme velike društvene agonije u Srbiji i prelomnih dešavanja na čitavom Balkanu.
Pisac Blašković, pre aktuelnog dela svoj roman “Madonin nakit” takođe je objavio u Rusiji, u okviru ruskog izdanja edicije “100 slovenskih romana”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar