Roman „Promeni me“ Andreja Blatnika

BEOGRAD – U ediciji „Svet proze“ izdavačka kuća“Geopoetika“ danas je predstavila roman „Promeni me“ Andreja Blatnika (1963, Ljubljana), jednog od najprevođenijih savremenih slovenačkihz pisaca.

Blatnik je do sada objavio još dva romana, a autor je i šest knjiga priča i nekoliko knjiga eseja i studija. Predaje na katedri za bibliotekarstvo.

Blatnikove kratke priče od kojih je „Geopoetika“ objavila 2017. izbor pod naslovom „Kapiraš“, prevedene su na više od 30 jezika, a 2010. objavio je i priručnik „Pisanje kratke priče“.
Piše i radio drame i prevodi sa engleskog, a dobitnik je više nagrada, uključujući „Prešernov sklad“.

Kako je objasnio glavni urednik „Geopoetike“ Vladislav Bajac, Blatnik je napisao jedan futiristički roman, ali ne klasični SF, već nešto poput senke budućnosti, i to ne mnogo daleke.

„Ovo je priča o zasićenosti sveta“, ocenio je Bajac i dodao da Blatnikovi junaci, iako su porodični ljudi koji imaju i decu, žele drugačiji život

Kritičar „Dela“ Martin Bogataj napisao je da „novi Blatnikov roman spada u onaj tok savremenog slovenačkog pripovednog stvaralaštva za koji je karakterističanprekid s onim što prethodi revolt protiv postojećeg a naročito protiv raspojasane kupljivosti svega… udžbenik za dolazeće generacije antoglobalista ukoliko još uvek budu čitali s papira“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar