Rusko-srpski kulturni forum održan u Ruskom domu u Beogradu

BEOGRAD – Plenarna sednica Rusko-srpskog kulturnog foruma održana je danas u Ruskom domu u Beogradu u okviru manifestacije „Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji“, a ministarka kulture Maja Gojković je uz zahvalnost Rusiji na pomoći istakla zajedničku spremnost i odvažnost da u situaciji izazvanoj pandemijom prepoznamo značaj kulturne razmene i da joj se posvetimo.

„Smatram da je to i zbog toga što uviđamo da kultura predstavlja i razlog naše borbe protiv pandemije, ali i lek za dušu, koji nam je danas očigledno neophodan“, rekla je potpredsednica Vlade.

Kako je navela, dovoljno je pogledati izuzetno bogat i raznovrstan program ovog foruma kako bismo se uverili u nepresusan izvor naše saradnje u oblasti kulture.

„Polazeći od naše spremnosti na razvoj odnosa na svim nivoima, mi jasno prepoznajemo duhovne vrednosti gostoprimstva i upoznavanja sa svim što naše dve zemlje mogu da ponude i u sklopu turizma, kako bismo nastavili da posvećeno radimo na uzajamnoj bliskosti i na konkretnim projektima, koji će doprineti i ukupnom blagostanju i razvoju“, navela je Gojković.

Ministarka je podsetila da je danas održano Treće zasedanje Radne grupe za kulturu i turizam, a ovih dana i „Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji“ i Putujući muzej, sa izuzetno raznovrsnim i bogatim sadržajem, što će, dodala je, doprineti približavanju naših kultura i ustanova, od proučavanja istorije do nastupa mladih talenata.

„Slovenski koreni naših kultura i njihovo zajedništvo verovatno su dublji od sećanja i same pisane istorije. Naše današnje aktivnosti, njihova kulturna dubina, aktuelnost tema, ozbiljnost u razmatranju i živost u izvođenju garantuju da je i budućnost naše saradnje jednako sadržajna i bogata“, rekla je Gojković.

Dodala je da o uzajamnoj spremnosti na saradnju u domenu kulture na najbolji način svedoči i predstojeća predaja peterburškog lista Republici Srbiji „Miroslavljevog jevanđelja“.

Istovremeno, navela je, uvek se vredi podsetiti da je dubok trag naše bliskosti ostao zabeležen u delima Puškina, Tolstoja, Ljermontova, Dostojevskog, Rimskog-Korsakova i mnogih drugih.

„Naša dva naroda su bliska i zato što su uvek bila na istoj strani istorije, u zalaganju i borbi za pravo na život u slobodi i dostojanstvu. U brojnim ratovima, žrtvama i pobedama pisali smo stranice istorije posvećene ovim vrednostima. Zato ćemo nastaviti da uporno gajimo kulturu sećanja… U tom okviru, kultura predstavlja duhovni, nerazorivi temelj identiteta i istorijskog orijentisanja naroda. Zato je moramo negovati, ne zaboravljajući početke i uvek joj dajući originalan i nov oblik“, podsetila je Gojković.

Istakla je zasluge našeg najvišeg državnog rukovodstva, pre svih dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, „koji su svojom vizijom, državničkom mudrošću i ličnom hrabrošću uspeli da se suoče sa brojnim globalnim izazovima u interesu naših država i građana, jasno prepoznajući našu bliskost i vrednost principa koje zastupamo“.

Zamenica ministra kulture Ruske federacije Olga Sergejevna Jarilova navela je da je pre više od godinu dana dogovoreno da se Forum organizuje sa ciljem da odgovori na mnoga kulturna, umetnička i turistička pitanja, kao i da se nada da će on postati stalna manifestacija u okviru obeležavanja naših zajedničkih značajnih događaja.

Program Rusko-srpskog kulturnog foruma predviđa održavanje sastanaka posvećenim uzajamnom povećanju turističkih tokova između dve zemlje, kao i prezentaciju njihovog kulturnog i turističkog potencijala.

Forum se organizuje u organizaciji Ministarstva kulture Rusije i, između ostalog, uz podršku Ambasade Rusije u Srbiji i Ruskog centra za nauku i kulturu u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar