S. Karlovci: Tim za obnovu i razvoj centra srpske istorije, kul

SREMSKI KARLOVCI – Danas je na konstitutivnoj sednici Odbora za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca dogovoreno da se formira tim koji će izgraditi trogodišnji plan obnove i razvoja centra srpske istorije, duhovnosti i kulture.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković zajedno s sremskim vladikom Vasilijem obišli su Rimokatolički župni ured, Sabornu crkvu, Patrijaršijski dvor i Biblioteku.

„Okupili smo se da bismo zajednički sagledali dosadašnje rezultate i nastavili sa obnovom Sremskih Karlovaca uz novi trogodišnji program obnove kulturno-istorijskog nasleđa, ali i uz program podsticaja razvoja i drugih segmenata života i rada”, izjavio je Mirović.

Kako je naveo, sanacija fasade Sabornog hrama je završena, radovi na rekonstrukciji Rimokatoličkog župnog ureda su u toku, a nastavlja se i s radovima na obnovi fasade Patrijaršijskog dvora.

Prema Mirovićevim rečima, u toku je i priprema projektne dokumentacije za brojne infrastrukturne sadržaje u ovoj opštini.

„Uveren sam da ćemo u godinama pred nama učiniti sve da Sremske Karlovce, naše najsjajnije i najznačajnije kulturno nasleđe, oživimo i obnovimo”, izjavio je Mirović.

On je takođe podsetio da je Pokrajinska vlada putem Budžetskog fonda za Sremske Karlovce izdvojila gotovo 300 miliona dinara za fazu obnove koja je u toku.

„Ono na čemu ćemo insistirati prilikom donošenja tog programa jeste da napravimo korak dalje, a to je da Sremski Karlovci dobiju kulturni centar koji bi obuhvatio sve aspekte kulture, mogućnost održavanja pozorišnih predstava, likovnih događaja, muzičkih sadržaja i festivala, ali koji bi mogao da se pretvori i u bioskopski prostor“, izjavila je ministarka kulture Maja Gojković.

Prema rečima Gojković, to je ono što je potrebno Karlovcima i što bi pratilo savremene tokove stvaranja kulturnog turizma i jednog održivog razvoja ovog mesta.

Vladika sremski Vasilije zahvalio je Vladi Republike Srbije i Pokrajinskoj vladi za ogroman doprinos po pitanju usvajanja Zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticaju razvoja Sremskih Karlovaca.

„Ovde se nalazi kultura našeg naroda, ovo je jedan dragulj koji moramo sačuvati“, izjavio je vladika sremski Vasilije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar