Sajam knjiga: SANU spada među najveće nekomerijalne izdavače

BEOGRAD – Predsednik Srpske akademije nauka i umentosti Vladimir S. Kostić izjavio je danas da je uveliko u toku digitalizacija svih njenih izdanja, od osnivanja Društva srpske slovesnosti, koja će biti dostupna besplatno za čitanje zainteresovanima.

Predstavljajući izdanja SANU na Beogradskom sajmu knjiga, Kostić je rekao da je u ovom trenutku digitalizovano poslednjih 40 godina izdavačke delantosti SANU.

Akademik Zoran Knežević, koji vodi izdavačku delantost SANU, je rekao da je od njenog poslednjeg predpanemijskog predstavljanja na Sajmu knjiga pre tri godine Akademija objavila 161 naslov.

Računajući prema tipu publikacija SANU je odštampala 50 zbornika radova, 40 monografija, 41 broj časopisa, 22 kataloga, šest bibliografija, jedan leksikon, a sa Maticom srpskom i Zavodom za udžbenike objavljen je treći tom Srpske enciklopedije, podsetio je Knežević.

„Akademija nije komercijalni izdavač, a među nekomercijalnima sigurno spada među veće, ako ne najveće u zemlji, što je i primerno po prirodi stvari Akadamiji“, naveo je Knežević.

Prema njegovim rečima, posebno mesto među izdanjima SANU pripada edicijama „Život i stvaralaštvo žena članova Srpskog učenog društva“, Srpske kraljevske akademije i SANU“, kao i „Pristupnim besedama srpskih akademika (1886-1947).

Knežević je podsetio da su zahvaljujući posvećenosti Nade Milošević.

Đorđević (1934-2021) prikupljene biografije 47 članica, a početne dve knjige edicije o životu, naučnom radu i umetničkom stvaralaštvu žena akademika sadrže po 11 biografija i preko 200 priloga. Treća knjiga edicije je planirana za 2023. godinu.

SANU je protekle godine objavila petu knjigu „Zakonika cara Stefana Dušana“, koja sadrži rumunski prevod zakonika i „Epitimijnog Nomokanona“ iz 1776. godine, čime je dovršeno objavljivanje svih 26 poznatih prepisa Dušanovog zakonika, podsetio je Knežević.

Kako je navedeno, objavljeni su i zbornici radova sa naučnih skupova poput „Kraj rata, Srbi i stvaranje Jugoslavije“, a SANU „sa velikim ambicijama i jasno profilisanom izdavačkom politikom dočekuje 2023. godinu“.

Planirana su i nova izdanja od kojih se izdvaja prva knjiga edicije „Predsednici Društva srpske slovesnosti, Srpskog učenog društva, Srpske krlajevske akademije i SANU“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar