Saradnja JDP-a sa uglednim taetrom Aleksandrinski

SANKT PETERBURG – Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović dogovorila je sa Valerijem Fokinom, umetničkim direktorom teatra Aleksandrinski u Sankt Peterburgu, dugoročnu saradnju i razmenu predstava koja će započeti sledeće godine.

Vučković Manojlović je, na poziv Fokina i teatra Aleksandrinski, bila sinoć gost na otvaranju Pozorišne olimpijade na Trgu Ostrovski ispred samog pozorišta Aleksandrinski.

Olimpijadu je otvorio Fokin, a sa terase teatra, gostima i okupljenim građanima obratili su se i ministar kulture Ruske federacije Vladimir Medinski, čelnici Sankt Peterburga i članovi Organizacionog odbora Olimpijade.

Dan ranije direktorka JDP je na sa sastanku sa umetničkim direktorom teatra Aleksandrinski dogovorila saradnju dva pozorišta koja će započeti razmenom predstava, a nastaviće se razmenom umetnika.

Jugoslovensko dramsko pozorište je od 1956. godine više puta gostovalo, najpre u bivšem Sovjetskom Savezu, a zatim i na scenama Rusije, ali sada se prvi put uspostavlja saradnja sa teatrom Aleksandrinski.

“Imajući u vidu značaj koji ovo pozorište ima u Rusiji, ali i van njenih granica, kao i da na sceni teatra Aleksandrinski gostuju najveća svetska pozorišta, izuzetno se radujem uspostavljanju saradnje koju smo ovaj put precizirali i koja će početi u 2020. godini”, izjavila je Vučković Manojlović Tanjugu.

Direktorka JDP-a je više puta bila gost na Kulturnom forumu koji se svake godine organizuje u Sankt Peterburgu, gde je i upoznala Fokina pre nekoliko godina.

Prethodno je boravila u Sankt Peterburgu u februaru ove godine u teatru Aleksandrinski na sastanku direktora ruskih i evropskih pozorišta koji su razgovarali o razlikama u pozorišnim sistemima i zakonskim regulativama.

Pored sastanka sa Fokinom, Tamara Vučković Manojlović je iskoristila boravak u Sankt Peterburgu kako bi se sastala i sa direktorkom Boljšoj dramskog teatra – Tovstonogov, Tatianom Arkhipovom, sa kojom je takođe dogovorena saradnja.

Detalji saradnje sa teatrom, koji nosi ime reditelja koji je u JDP-u 1981. postavio komad “Tri sestre”, biće preciziran u narednom periodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar