Šekspir festival u julu, pa u oktobru

NOVI SLANKAMEN – Međunarodni pozorišni „Šekspir festival“ biće održan od 1. do 5. jula na glavnoj pozornici Vile Stanković u Novom Slankamenu, a potom će biti nastavljen na jesen, najavili su danas organizatori.

„I ove godine Šekspir festival podsetiće nas da je Šekspirov svet – stvarni svet, isti ovaj u kojem živimo. U njemu, ponovo otkrivamo: ‘sem nestvarnoga – ništa stvarno nije’. Mi smo zato opet stariji, bar za godinu dana, a Šekspir je ponovo mlađi“, rekao je direktor i osnovač festivala Nikita Milivojević na konferenciji za novinare.

Kako je najavljeno, „Šekspir festival“ će otvoriti plesna predstava „Hamlet” italijanske plesne trupe „Imperfekt densers kompani“ pod umetničkim rukovodstvom svojih osnivača Valtera Mateiniija i Ine Broek, a drugog dana je na programu „Ukroćena goropad” u režiji makedonskog reditelja Dejana Projkovskog.

„Romeo i Julija i druge katastrofalne ljubavi“ iz Norveške proglašen je najboljim na konkursu za najoriginalniji umetnički koncept Šekspirovog dela „ShakeSPHERE 2021/2022“ Evropske mreže Šekspir festivala čime je stekao pravo učešća na Gdanjsk Šekspir festivalu, Krajova Šekspir festivalu, Helsingor Hamlet scenen festivalu i Šekspir festival u Srbiji, saopštili su organizatori.

Prvi deo „Šekspir festivala zatvara predstava „Hamlet – Evidencija zločina jedne monarhije“ rediteljke Livije Pandur u izvođenju Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

Kako je najavljeno, drugi deo „Šekspir festivala“ predviđen je za oktobar i novembar, kada dolazi britanska pozorišna trupa „Forsd entertejnment“ koja u predstavi „Sabrana dela: Sa Šekspirom za stolom“ sa šest izvođača stvara sažete verzije svih Šekspirovih komada koristeći kolekciju svakodnevnih predmeta na pozornici koju predstavlja jedan običan sto.

„Šekspir festival“ u završnicu ulazi premijerom predstave „Makbet“ u režiji Milivojevića, u produkciji „Šekspir festivala“ uz učešće Srpskog narodnog pozorišta, Beogradskog dramskog pozorište, festivala Grad Teatar Budva i Novosadskog pozorište, dok će u oktobru Pozorište lektira „Vladimir Jevtović“ predstavu „Romeo i Julija“ izvesti za srednjoškolce opštine Inđija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar