Šerbedžija o stanju na Balkanu: Čini mi se da nikad nije bilo gore

Na ovogodišnjem 45. po redu Međunarodnom filmskom festivalu ‘Fest’ u Beogradu prikazan je film hrvatsko-finsko-makedonske produkcije „Oslobođenje Skoplja“, a autora filma Radu Šerbedžiju pitali su, između ostalog, da se osvrne na trenutnu situaciju u regiji.

„Čini mi se da nikad nije bilo gore“, rekao je te napomenuo kako više o tome više jednostavno ne može da priča.

Film „Oslobođenje Skoplja“ napravljen je po uzoru na kazališnu predstavu Dušana Jovanovića. „To je jedna od najvažnijih predstava u kojoj sam učestvovao“, rekao je Šerbedžija za Blic.

„Izvanredan tekst, savremena drama. I nije u pitanju samo naša predstava koju je režirao Ljubiša Ristić i koja je bila odlična. Treba reći da su postavke rađene i u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani. U Skoplju je režirao Unkovski. I sve su bile dobre. A mi smo s našom proputovali cijeli svijet. Bila su to zanimljiva putovanja, kao što je i proces rada bio jedan od onih koji te obilježe za čitav život“, dodao je.

Priča je dana iz perspektive dečaka koji odrasta kroz ratne užase dok mu se otac bori s partizanima, a majka se zapošljava kod nemačkog časnika kako bi od nacista spasila sestrinog supruga. „Uvek je važna dobra tema, skrojeni karakteri, ali moj osnovni razlog zašto sam uopšte radio film je upravo dečak“, pojasnio je Šerbedžija.

„Dete od desetak godina živi jednim životom. Dete je dete. Igra se, gleda reku, potok, šumu, trči s prijateljima, osluškuje ptice, gleda nebo i otkriva jedan čarobni svet. I odjedanput se pojave nekakve uniforme, namrštena lica, strah, crne stvari, smrti, stradanja. Počinju padati bombe na njegov grad, ljudi oko njega umiru, nesreća na sve strane. I on odjedanput upoznaje užas od života. Umesto čari detinjstva, u kojima odjekuje lepota življenja, on odjedanput spoznaje užas. I nema nijedne generacije koju nije zahvatio rat. Na našem prostoru posebno. To je bio razlog za film“, zaključio je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rade šerbedžija
Komentari (0)
Dodaj komentar