Šezdeset godina BDP-a

Proslava šezdesetogodišnjice Beogradskog dramskog pozorišta započeta je 20. februara 2007. godine, kada se grupa mladih glumaca okupila ispred ulaza u pozorište kako bi zasadila tuje pored breza koje su sada već davne 1949. godine zasadili pioniri ovog teatra. Upravnik Nebojša Bradić pozdravio je prisutne goste, podsećajući ih na proleće 1949. godine, kada je prva generacija akademaca izašla na tada tek izgrađene daske koje život znače. Upravnik je u spomen na stare dane otkrio ploču sa imenima tih pionira: Mihailo Viktorović, Miodrag Popović, Olga Stanisavljević, Vlastimir Đuza Stojiljković, Olivera Marković i Predrag Laković, koji su kasnije postali prvaci i tumači uloga u predstavama koje su ovu pozorišnu kuću i proslavile.
Dodeljene su i godišnje nagrade. Veliku glumačku, „Tatjana Lukjanova“, dobio je Dragan Petrović, a za odlično odigrane uloge laureati su i Nataša Ninković i Ljubinka Klarić. Kratkim filmom evocirane su scene iz predstava Beogradskog dramskog pozorišta, a zatim je doajen, Rade Marković, govorio o počecima i „zlatnom dobu“ pozorišta koje je iz krajnjeg siromaštva preraslo u kulturni centar nekadašnjeg Beograda. Prisutni su se prisetili i predstave „Smrt trgovačkog putnika“, kojom je 1951. godine počela epoha savremene američke i evropske drame.
Beogradsko dramsko pozorište bilo je vrlo značajno i zbog toga što se prva okupljena ekipa glumaca sasvim lišila pojedinačnih ambicija i posvetila negovanju kolektivnog duha po kojem će ovo pozorište u budućnosti i postati poznato. Na manifestaciji je takođe predstavljena monografija o Beogradskom dramskom koju je priredio Feliks Pašić, a izdala izdavačka kuća „Klio“. U njoj je detaljno opisana istorija ovog teatra koja umnogome podseća na dramu sa puno činova i splet različitih žanrova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

BDPBeogradsko dramskojubilej
Komentari (0)
Dodaj komentar