Šifra unutrašnjeg glasa

Džejms Hilman, vodeći američki psiholog i psihoterapeut, svojim čuvenim delom "Kôd duše" prvi put se pojavljuje kod nas. Reč je o knjizi koja se bavi zovom sudbine, zovom kome, prema rečima samog autora, treba priznati psihološku realnost prvog reda, budući da je ona osnovni činilac naše egzistencije. "Kôd duše" kreće novim putem polazeći od stare ideje: da svaki čovek dolazi na svet zato što je pozvan. Vekovima je za taj "zov" tražen najprikladniji izraz. Grci su ga nazivali "dajmon", a Rimljani "genije". Zapravo, to je duh koji štiti i prati čoveka tokom života, upravlja njegovim postupcima i namerama.
Ovu priču Hilman detaljnije preuzima od Platona, koji ističe da duša bira sopstvenu sudbinu, a da nad njom, od samog rođenja, bdi dajmon. Jer, svaki je život oblikovan po jednoj predstavi, jedinstvenoj i neponovljivoj, koja je bit života i koja poziva svog nosioca ka određenoj sudbini, uslovljenoj ličnim dajmonom. Hilman koristi i druge istaknute ličnosti samo da bi posredstvom njihovih sudbina pokazao ono što postoji u svakome od nas. Po Hilamnovom mišljenju, čovek nije isključivo proizvod nasleđa i sredine, jer razlike u životnim putevima čak i genetski identičnih blizanaca koji su zajedno odgajani, govore da pored nasleđa i sredine postoji još nešto, nešto treće. To je neka vrsta pozvanja, koje ima svoju autonomiju i koje ruši mistifikaciju roditelja.
Ljudi neumorno pokušavaju da dešifruju kôd duše, da odgonetnu tajnu njene prirode, što pokazuje i ova knjiga, čiji je cilj da radikalnije unapredi svoj predmet ne bi li svi oni koji je pročitaju na drugačiji način pogledali na lični i subjektivni tok života, na život uopšte i na ulogu pojedinca u društvu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dzejms hilmankod duse
Komentari (0)
Dodaj komentar