Silne pohvale kritike poslednjem tomu knjige o Kromvelu

LONDON – Književnica Hilari Mantel izjavila je danas da je treći, poslednji tom njene trilogije o Tomasu Kromvelu bio najveći izazov njenog spisateljskog rada.

Knjiga bi trebalo da se pojavi u knjižarama sledeće sedmice, a kritičari su delo „Ogledalo i svetlost“, poslednju knjigu trilogije, ocenili kao maestralnu i veličanstvenu, prenosi BBC.

Alison Pirson iz „Telegrafa“ kaže da je knjiga „epsko delo istorijske fikcije“.

„Da li to znači da će Mantelova dobiti i trećeg ‘Bukera'“, pita se klritičar londonskog „Ivning standarda“ i misli da će ga dobiti.

Kritičar „Dejli Mejla“ Entoni Kaminsa smatra da je knjiga, koja ima 912 strana, mogla da bude i bolja da je urednik više intervenisao.

„Čak i najveći ljubitelji knjiga o vremenu Tjudora može da zadrema i da mu bude oprošteno“, rekao je Kamins i ukazao da je knjiga štampana veoma sitnim slovima, što je čini još debljom i težom za čitanje.

Knjiga Hilari Mantel prati život Kromvela, sina jednog kovača, koji je od anonimne ličnosti postao jedan od najpoverljivijih savetnika Henrija VIII.

Trilogijsku sagi Mantel je počela 2009. sa „Vučijim holiom“ i nastavila 2012. sa „Donesite tela“ i obe su za redom osvojile najcenjeniju britansku literarnu nagradu „Buker“.

Priča počinje od pogubljenja druge supruge kralja Henrija VIII Ane Bolen 1536. koja mu je rodila samo Elizabetu. Poslednja knjiga se završava četiri godine kasnije, kada je Kromvel osuđen na smrt.

Prema mišljenju kritričarke „Standarda“ Melani MekDonah, autorkin veliki uspeh je što je jednog od najvećih negativaca u britansjkoj istoriji „pretvorila u živo, simpatično, skoro zadivljujuće ljudsko biće“.

Poslednja knjiga trilogije, prema oceni Aleksandra Harisa iz „Gardijana“, ima epske proporcije i svaki deo je uzbudljiv, mračno smešan i izuzetno inteligentno pisan, kao i dve prethodne.

Prva dva toma su ekranizovana za televiziju i dramatizovana za pozornicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar