Skulpture žena stare vise od 23.000 godina

AMIJEN – U blizini francuskog grada Amijena, severno od Pariza, arheolozi su pronašli figurine žena iz perioda paleolita čija je starost procenjena na više od 23.000 godina.

Paleolitske grupe lovaca-sakupljača nastanjivale su svakoga leta severnu oblast budućeg grada gde su izrađivali vrhove strela, sečiva, nakit i izrezivali iz krede male figure koje su arheolozi nazvali „Venerama iz Renakorta“.

Kako je objavio najnoviji broj dvomesečnog časopisa “ Arheolodži“ za mart/april, sada je pronađena jedna takva „Venera“ na dubini od četiri metra na kojoj su veoma dobro izrezani detalji .

Na figuri se i sa lica i sa naličja vidi kosa koja podseća na šlem od kockica, a sa prednje strane se vide bujne dojke i poveći stomak na kome je urezan pupak. Sa leđa se vidi poveća stražnjica koja je veoma realistički oblikovana.

Prema rečima arheologa, njihov je cilj da istraže i utvrde kako je ova figura rađena. Njen kvalitet daleko nadmašuje slične male skulpture iz kako ga nazivaju, gravetijanskog perioda ( 28.000-22.000 pre nove ere)

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar