Slavne pretke otrgnuti od zaborava

BEČ – Slavne pretke ne treba zaboraviti i moraju se otrgnuti od zaborava, ocenjeno je na promociji monografije „Svetomir Nikolajević – život i delo“ u Beču.

Na književnoj večeri u KUD „Stevan Mokranjac“ autor Vojkan Stanić ukazao je na značaj Nikolajevića koji je bio jedna od najznačajnijih ličnosti Srbije iz druge polovine 19. veka – gradonačelnik Beograda, ministar spoljnih poslova, premijer i osnivač Srpske radikalne stranke.

„Pišući ovu knigu imao sam nameru da proširim i ojačam sećanja na njega, da ga otrgnem iz istorijskog zaborava. Takva jedna veličina ne sme nikada da bude zaboravljena. On je bio svetsko ime, školovan u Evropi, najškolovaniji Srbin svog doba, najveći srpski intelektualac, pripadao vrhu inetlektualne elite u Srbiji. Zar je moguće da takav jedna čovek ode u zaborav“, rekao je Stanić.

Ukazao je da je Nikolajević, nakon majskog prevrata 1903., kada je došlo do dinastijske i političke smene vlasti, „sklonjen“ u zaborav, jer nije bio prihvatljiv ni za Karađorđeviće ni za radikale.

„Pobednici su pisali istoriju u kojoj nije bilo mesta za njega. Bio je izložen revanšizmu novih vladara“, objasnio je Stanić.

Promociji je prisustvovao i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, koji je naglasio da treba „otrgnuti od vremena koje nosi u zaborav pojedince“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar