Slovenačka spisateljica Gabriela Babnik u Srbiji

BEOGRAD – Slovenačka spisateljica, književna kritičarka i prevodilac Gabriela Babnik (1979) boraviće od 11. do 14. juna u Srbiji gde će kao gošća izdavačke kuće „Klio“ predstaviti svoj roman „Intimno“ u prevodu Jelene Budmirović.

U svojoj četvrtoj knjizi „Intimno“ (2016) autorka nastavlja da se bavi tematikom započetom svojim prvim romanom „Koža od pamuka“ (2007), a vezana je za Afriku.

Babnikova je studirala komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, gde je i magistrirala na temu nigerijskog modernog romana, a prevela je i nekoliko romana nigerijske spisateljice Čimamande Ngozi Adiči na slovenački jezik.

Tri romana Gabriele Babnik razmatraju afričke teme, odnosno prilike u Burkini Faso.

Roman „U visokoj travi“ (2009) u celosti je napisan u Burkini Faso, a govori o Sloveniji, dok je za „Sušno doba“ (2013) dobila Evropsku nagradu za književnost i roman je izazvao izuzetnu pažnju i preveden je na 15 jezika.

„Intimno“ je triptih, čine ga tri samostalne celine koje su, kako se na kraju romana ispostavlja, međusobno povezane.

Čitalac prati ljubavnu priču Slovenke Janine i uglednog afričkog kolumniste Fadula.

Iako je gotovo jednoglasno prihvaćen kao delo koje se bavi pitanjima migranata i migrantskom politikom, roman „Intimno“ je, prema rečima izdavača, mnogo više od toga.

Međuljudski odnosi u njemu mnogo su dublje analizirani, a odnos prema došljacima tamnije puti samo je prvi sloj složenog procesa između aktera života u mikro i makro prostoru i njegov formalni okvir.

Zbog upečatljivih sekvenci ljubavnog čina i fizičke intimnosti Gabriela Babnik je često predstavljena kao erotska spisateljica.

Glavni junaci romana su telesni, erotika je veoma naglašena, čime junaci postaju životniji i po tome se „Intimno“, između ostalog, veoma ističe od većine slovenačkih romana, ističe izdavač.

Reč intimnost, prema rečima autorke, ima višestruko značenje, može da predstavlja ranjivost, bliskost, telesnost…

Babnik će svoj roman predstaviti u Beogradu, Kragujevcu, gde će biti gost Sajma knjiga, i u Vrnjačkoj Banji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar