Spektakularni okršaj vitezova u Smederevu

SMEDEREVO – Duge i kratke mačeve, sekire koplja…ukrstili su danas srednjevekovni vitezovi iz svih delova planete, u finalnoj masovnoj borbi „Bohurt: 150 na 150“ Svetskog prvenstva u nacionalnim istorijskim srednjevekovnim borbama „Bitka nacija“, koja se danas završava u Smederevskoj tvrđavi.

Masovna bitka u kojoj se 150 vitezova suprotstavilo istom broju ratnika pred skoro 10.000 ljudi u Smederevskoj tvrđavi, prvi put je održano u istoriji svetskih prvenstava „Bitka nacija“.

Vitezovi iz Australije, Rusije, Finske, Srbije, Ukrajine, pa čak i SAD, iako nije poznato o kojim vitezovima je reč, prikazali su svu žestinu i brutalnost srednjevekovnih okršaja u kojima su pucali štitovi i šlemovi.

Najsrčaniji bili su ruski vitezovi koji su gromoglasno pozdravljeni od svojih navijača pesmom „Kaljinka“.

Smederevska tvrđava će posle današnjeg događaja ostati upamćena kao mesto na kojem su se „obračunali“ vitezovi iz celog sveta u dosad najmasovinem okršaju.

U spektakularnoj borbi nije bilo teže povređenih, ali je hitna pomoć ipak izvela jednog od vitezova.

Osim spektakularnih okršaja u tri arene, publika je u okviru Svetskog prvenstva „Bitka nacija“ u Smederevu uživala i u srednjevekovnom sajmu na kojem su prodavani suveniri, viteška oprema, obuća, štitovi…

Posebnu pažnju posetilaca privukao je prostor u kojem su svi zainteresovani lukom i strelom pokušavali da ožive drevnu tradiciju i podsete se Robina Huda, Vilijema Tela i drugih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar