Sposobnost za savremeno

Istina je da se skulpture retko kupuju, srećna okolnost je što se povremeno izlažu, ali se često zbog skupog transporta retko odlazi na izložbe koje su u inostranstvu. Delo Miše Popoviće (1925-2005) dostupno je široj javmnosti na velikoj izložbi u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić". U pitanju je vajar koji je izlagao u svim većim gradovima i metropolama Evrope, ostvareni čovek i umetnik. Ovu izložbu prati i monografija iz pera Milanke Todić.
Monografija je prilika za novo čitanje dela, retrospektivni pogled na period u kojem počinje umetnička karijera Miše Popovića (uz obilje citata relevantnih teoretičara umetnosti), a sam početak se vezuje za njegovu kultnu skulpturu "Muškarac u pokretu" iz 1950. godine iz čijeg će torzoa, hermetičnog, statičnog, monolitne strukture, nići mnoge druge Popovićeve skulpture. Svaka od njih je na svoj način bila deo umetnikove borbe da se bez kompleksa i kompromisa situira u vreme, vladajuće norme i da krene sopstvenim putem koji je bio avangardniji od mnogih autora njegove generacije.
I možda u tom nekom vremenu nije bilo mogućnosti da se primeti suptilni otklon kojim, držeći se realistične forme, Popović skreće na neke sopstvene koloseke, ali sa distance od nekoliko decenija njegovo stvaralaštvo jasno ukazuje da je reč o umetniku čije delo ne samo da ima svoje mesto u istoriji umetnosti već je i višestruko aktuelan u savremenim okolnostima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

misa popovic
Komentari (0)
Dodaj komentar