Srđan Vučinić dobitnik nagrade “Nebojša Popović” za 2020.

BEOGRAD – Dobitnik nagrade “Nebojša Popović” za 2020. godinu je Srđan Vučinić, za dugogodišnje posvećeno promovisanje najviših vrednosti u filmskoj umetnosti kroz svoje filmske kritike, autorske tekstove, selekcije filmova i javne nastupe, saopštila je direkcija Festivala autorskog filma (FAF) u Beogradu.

Ovogodišnji žiri je radio u sastavu – Srdan Golubović, reditelj, Ivan Veselinović, filmolog i Miroljub Stojanović, filmski kritičar (predsednik).

Oni su doneli jednoglasnu odluku uz obrazloženje da je Vučinić sjajan kritičar, nadahnuti prozni pisac, izvanredni kreator brojnih programa Festivala autorskog filma, kao i umetnički direktor FAF-a i organizator jedinstvenih tribina.

Takođe, tročlani žiri je istakao da u eri komercijalizacije, Vučinić je udahnuo novi pristup razumevanju relevantne filmske estetike, a kao kritičar nametnuo se analitičnošću opservacija, studioznošću i modernim senzibilitetom.

Nagrada nosi ime po filmskom kritičaru Nebojši Popoviću i dodeljuje se za lični doprinos filmskoj kulturi, negovanje kritičke svesti i aktivno bavljenje filmskom analizom.

Odbor Nagrade odlučio je da se, zbog trenutne epidemiološke situacije, odloži uobičajeno svečano uručenje 11.januara, kao i filmski maraton koji je osmislio Miroljub Stoanović, laureat za 2019. godinu.

Javnost će biti naknadno obaveštena o novom terminu svečanog uručenja Nagrade i filmskog maratona u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar