Srpski dokumentarac premijerno u Karlovim Varima

BEOGRAD – Dokumentarni film „Jos jedno proleće“ Mladena Kovačevića imaće svetsku premijeru u okviru kao novopokrenutog takmičarskog programa „Proksima“ filmskog festivala u češkim Karlovim Varima, koji će biti održn od 1. do 9. jula, saopštili su dana producenti.

„‘Još jedno proleće’ u fokusu ima epidemiju variole vere u Jugoslaviji 1972. godine. Prema sinopsisu filma: od bazara u Iraku, smrtonosni virus neprimećeno je unet u Jugoslaviju. Zaraza se širila celih mesec dana pre nego što je otkrivena na Kosovu, dok se u beogradskim bolnicama broj zaraženih i dalje neometano uvećavao“, kaže se u saopštenju.

Kovačević je scenarista i reditelj filma čiji je direkor fotografije Stefan Đorđević, montažerka je Jelena Maksimović, kompozitor i supervizor montaže zvuka Jakov Munižaba, a producentkinja Iva Plemić Divjak.

Film je nastao u produkciji kuće Horopter filmska produkcija, a nacionalni korpoducenti filma su Radio-televizija Srbije i Sinamon prodakšn, uz poproducenta Bokalupo films iz Francuske, kao u uz podršku Filmskog centra Srbije i Doha film instituta.

Kovačević je za projekat ovog filma u aprilu prošle godine osvojio nagradu u sklopu programa “VdR–Industry 2021”, industrijskog dela 52. izdanja Festivala dokumentarnog filma „Visions du Réel“ (VdR) u švajcarskom Nionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar