Staljinova sablja

Književnik Ivan Ivanji ima biografiju koja bi odgovarala trileru. Rođen je 1929. godine u Zrenjaninu. Njegovi roditelji, oboje lekari, Jevreji, ubijeni su 1941. godine, a on se spasao bekstvom. Međutim, uhapšen je tri godine kasnije, posle čega je bio zatočen u koncentracione logore Aušvic i Buhenvald. Studirao je germanistiku i arhitekturu, a više od dvadeset godina bio je prevodilac za nemački jezik Josipu Brozu Titu i drugim državnim i partijskim funkcionerima. Paralelno sa karijerom pedagoga, novinara, dramaturga i funkcijama koje je obavljao u kulturnom životu Beograda, Ivanji je pisao i objavljivao poeziju, prozu, eseje, putopise, drame ekskluzivne intrevjue, sećanja na doba kada je bio Titov prevodilac… Najnoviji roman "Staljinova sablja" predstavlja pravu novinu u autorovom opusu.
U pitanju je ozbiljan triler, špijunsko-kriminalni roman, koji polazi od osnovne ideje o poklonjenoj sablji koju je Staljin zaista darovao Titu. Reč je o predmetu koji se službeno zove "zlatna komandantska sablja"; izrađen je početkom 19. veka, sa balčakom ukrašenim sitnim i krupnim brilijantima. Oko ovog predmeta vrti se zaplet Ivanjijevog romana. Sablju žele veoma bogati ljudi iz raznih delova sveta, umešane su CIA, izraelska služba Mosad, jedan bivši inspektor Udbe (koji sad ima privatnu detektivsku agenciju), bivši oficiri JNA, domaće kriminalne grupe, predstavnici Saudijske Arabije iza kojih se možda krije Al Kaida… U pozadini su balkanski ratovi iz devedesetih, trgovina belim robljem i, naravno, tri veoma različite ljubavne priče neobičnih ljubavnih parova.
Ivanjijev roman na kraju svakog poglavlja nudi iznenađenje, zabavan je i uzbudljiv, i veoma uspešno opisuje atmosferu poslednjih deset-petnaest godina kod nas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ivan ivanji
Komentari (0)
Dodaj komentar