Stara priča u novom ruhu

Nije nova ideja da se stare svima poznate priče prepričaju na nov način. Neke od tih prerada budu bolje, neke lošije – jedan od primera dobre prerade jeste roman "Beovulf" američke spisateljice Kejtlin R. Kirnan, rađen prema scenariju za istoimeni film koji su pisali Nil Gejman i Rodžer Ejveri.
Ukoliko vam priča o Beovulfu dođe kao ispitno pitanje, ne bi bilo dobro da vam se sve znanje o tome svede na film ili na pomenuti roman, mada, sa druge strane, bilo bi moguće napisati dobar esej u kome se porede originalna priča i ova obrada. Ukoliko ste gledali film "Beovulf" (onaj sa Andželinom Džoli, Entonijem Hopkinsom, Džonom Malkovičem…), ovaj roman neće vam biti dosadan, jer je film u montaži tako isečen da ponešto ostaje nejasno, dok ćete u romanu naći sva potrebna objašnjenja. Ako film niste gledali, roman bi vam mogao biti jako zanimljiv – uzbudljiva priča, puno akcije, interesantni (i uglavnom ne baš fini) likovi, dobri obrti, dobro pripovedanje bez ikakvih zastoja i viškova… A ako vam je poznata i originalna priča, ova obrada bi vam mogla biti posebno zanimljiva dok je poredite sa originalom.
Za one koji ne znaju o čemu se u "Beovulfu" uopšte radi: u vreme kada se severnjaci još uvek klanjaju Odinu, a hrišćanstvo tek nalazi put do njihovih olujnih obala, danskog kralja Hrodgara i njegove podanike iz noći u noć napada čudovište Grendel, koje niko ne uspeva da savlada; dok rastrže svoje bespomoćne žrtve, nijedno oružje ne uspeva da probije njegovu tvrdu kožu. U svojoj mladosti, Hrodgar je pobedio zmaja Fafnira i kao trofej doneo veličanstveni rog kakvom ravnog nema, ali je u međuvremenu ostario i ni on ni njegovi najhrabriji junaci ne mogu da pobede Grendela. Zato kralj obećava veliko blago onome ko bi uspeo da ubije čudovište i oslobodi ih muke. Mnogi pokušavaju, i ginu, dok se ne pojavi heroj Beovulf, koji se zaklinje da će ubiti čudovište ili umreti u pokušaju. Pokazuje se, međutim, da ubiti Grendela nije dovoljno, jer postoji neko mnogo jači, neko ko Grendelovu smrt ne prihvata kao povod za radost – Grendelova majka. Novi, mnogo teži izazov je pred Beovulfom, a čitaoce čekaju iznenađujuća saznanja i neobičan obrt…
"Beovulf" je roman koji se čita u jednom dahu, roman koji će vas uverljivo preneti u jedan drugačiji svet, svet heroja i čudovišta, u kome, ipak, stvari baš i nisu crno-bele, tako da se na kraju možete zapitati ko je tu zapravo junak a ko monstrum, kao i da li je uopšte moguće odgovoriti na to pitanje. Zanimljiva knjiga, vredna čitanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beovulf
Komentari (0)
Dodaj komentar