„Strahinja Banović“ i „Stric“ nagrađeni na svečanosti Filmskog centra

BEOGRAD – Svečano obeležavanje godišnjice Filmskog centra Srbije održano je u Dvorani Kulturnog centra Beograda gde su „Banović Strahinja“ i „Stric“ u okviru programa osvojili AFIFS nagrade za najbolji domaći igrani film i najbolju manjinsku koprodukciju u 2022. godini.

Proslava je organizovana sinoć u saradnji sa Asocijacijom filmskih festivala Srbije (AFIFS) i Mrežom kinoprikazivača Srbije.

Stefan Arsenijević, scenarista i režiser drame o migrantskoj krizi „Strahinja Banović“, prema čuvenoj epskoj pesmi „Banović Strahinja“, primajući nagradu AFIFS, istakao je da mu ovako važno priznanje veoma znači i prija.

„Zapravo, ovako lepa nagrada pripada celoj našoj ekipi iz pet zemalja, koja je ostavila srce na terenu, što se danas često kaže. Mi smo pokušali da prikažemo savremenog Banovića Strahinju. Želeo bih da ovim filmom svi pokušamo da barem u deliću sebe pronađemo jednog Banovića, da razumemo druge ljude u životu i naravno da umemo i da opraštamo“, rekao je Arsenijević vidno uzbuđen u emotivnom govoru i pohvalio „impresivan žiri“ koji je dodelio filmu nagradu.

Stručni žiri je u obrazloženju za nagradu zapisao da je film Stefana Arsenijevića sa svetskom premijerom 2021. na prestižnom festivalu u Karlovim Varima (Češka republika) u startu tamo osvojio pet nagrada od kojih i glavnu – Gran Prix „Kristalni Globus“ kao najbolji. Time je obezbedio svoje mesto u istoriji kinematografije da se pamte ovakvi filmovi, a „Strahinja Banović“ je „autentičan, originalan i hrabar“.

Producentkinja Marija Stojanović ispred kuće „Sense Production“ zahvalila se na nagradi za manjinsku srpsku koprodukciju hrvatsko-srpskog filma „Stric“ debitantskog tandema David Kapac – Andrija Mardešić.

Ona je istakla da su partneri u celom regionu veoma važni i dragoceni za koprodukcije, a u filmu „Stric“ sa srpske strane su bili angažovani glavni glumac Predrag Miki Manojlović i direktor fotografije Miloš Aćimović.

Žiri je ocenio da je psihološki triler „Stric“ scenarističko-rediteljskog para Kapac – Mardešić, porodična drama kao metafora odnosa u društvu danas sa velikim strahom.

To je umetnički relevantno ostvarenje sa snažnom dramaturgijom, koje traži strpljivog i obrazovanog gledaoca za sklapanje dramaturškog mozaika, navode u žiriju.

„Stric“ je u Srbiji ove godine imao premijeru na Festivalu evropskog filma Palić, a kasnije je prikazan na Dunav film festu u Smederevu i Festivalu autorskog filma u Beogradu, ali još nije ušao u redovnu distribuciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar