Studentski BITEF

Tokom meseca marta, u prostorijama Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu održan je Prvi festival internacionalnog studentskog teatra (FIST), na kojem se okupilo nekoliko predstava, koje su, svaka na svoj način, prikazale sistem rada na umetničkim fakultetima širom Evrope.

Pored gostujućih predstava iz Engleske, Nemačke, Slovačke, Mađarske i Poljske – mnogobrojna publika koja se okupila u zgradi popularne Beogradske akademije imala je priliku da vidi i jednu domaću predstavu, napravljenu u produkciji ovog studentskog festivala. Izuzev predstava, za sve učesnike organizovano je i nekoliko umetničkih radionica, na kojima su predavači iz inostranstva govorili o savremenom nemačkom teatru (koji važi za jedan od najboljih u svetu), a učesnici su mogli da se oprobaju i u lutkarskim, glumačkim, rediteljskim i scenografskim radionicama. Festival koji je trajao tri dana bio je idealna prilika i za to da domaći studenti sa akademija srodnih FDU izlože svoje radove iz domena kostimografije i scenografije.

Svake večeri organizovane su zabave na kojima su gostovali Belgrade Yard Soundsystem, Electric Factory, a bio je upriličen i jedan House DJ set. S obzirom na takmičarski karakter Festivala, žiri sastavljen od studenata sa različitih domaćih i stranih umetničkih akademija jednoglasno je doneo odluku da nagrada za najbolju predstavu pripadne mađarskoj predstavi „Kuc-kuc“, čiji će reditelj (Peter Forgas) u toku ove godine imati priliku da u produkciji FIST-a postavi jednu dramu sa domaćim glumcima. Na festivalu su se pojavili viđeniji ljudi iz domaćeg pozorišnog života koji su pozdravili i podržali organizaciju ovog studentskog BITEF-a, čiji je cilj povezivanje umetnika raznih pravaca, kako u Srbiji i Crnoj Gori tako i širom Evrope.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar