Sutra pretpremijera predstave „Kad je Niče plakao“

BEOGRAD – Predstava „Kad je Niče plakao“ u režiji Gorana Jevtića pretpremijerno će biti izvedena sutra u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić“, dok će premijera biti održana 14. februara, najavljeno je danas na konferenciji u toj ustanovi kulture.

Komad je inspirisan istoimenim romanom Irvina Jaloma, jednog od najčitanijih savremenih svetskih pisaca, a u pitanju je priča o rađanju psihoanalize, izdvajanju pojedinca iz mase, susretu Jozefa Brojera, Sigmunda Frojda i Fridriha Ničea – tri genijalna uma čiji će susret promeniti savremeno razumevanje čoveka.

Reditelj Goran Jevtić je rekao da se predstava bavi ljudskom dušom, psihom i tome koliko se u vremenu u kojem živimo, kada su nam frustracije sve veće, malo bavimo sobom.

„Ovo je jedno repertoarsko osveženje za Beograd i nadam se da će oni koji budu gledali predstavu uživati, a da će posle toga preispitivati sebe i mnogo više se baviti sobom, a ne politikom, dnevnim problemima ili bilo čemu drugom“, rekao je Jevtić.

Osim njega, u predstavi igraju Ljubomir Bandović, Katarina Marković, Vanja Milačić, Sara Pejčić i Dimitrije Stajić.

Bandović, koji tumači lik Jozefa Brojera, kaže da kada glumac dobije da igra jednu tako značajnu istorijsku ličnost, mora da se za to dobro pripremi i nadomesti sve ono što nije znao ili je znao delimično.

Kako je dodao, prolazeći kroz taj proces došao je do zaključka da se ljudi otuđuju jedni od drugih, čemu su umnogome doprinele industrijske revolucije koje su se dešavale.

„Što nas više ima, umesto da smo usmereni jedni na druge mi se otuđujemo. Svako bi hteo neki svoj univerzum i svako zna da je poseban, ali ne zna zbog čega. U ovom komadu se upravo radi o tome da saznamo zbog čega smo posebni“, rekao je Bandović.

Naveo je da svaki čovek u sebi ima i mračnu i svetlu stranu i da će nas vreme u kome danas živimo i ono koje nas očekuje sve više podsticati da se bavimo sobom.

„A da bi u sebi nešto saznali, treba nam sagovornik i to ne bilo ko nego neko u koga imamo poverenje“, rekao je on i dodao da je jedna od ključnih reči u ovom komadu upravo poverenje, te će predstava pozvati sve da se bave sobom na najbolji mogući način i da i tome traže iskrenog sagovornika.

Brojerovu suprugu, Matildu, igra Vanja Milačić koja je rekla da je Matilda stub porodice, a samim tim i stub jednog društva.

„To je žena, majka petoro dece i neko ko drži porodicu na okupu. Imam veliko poštovanje prema toj ženi zato što znam da takvih Matildi Brojer u današnjem svetu ima mnogo, one se ne vide, a zapravo su osnova muževljeve karijere. Postoje umetnici koji se svesno odluče za slobodu što je takođe za svako poštovanje jer svesno biraju da nemaju porodicu i da ostave neki trag u ovom svetu, ali oni umetnici koji se odluče za porodicu, zaista moraju pored sebe imati jednu ovakavu ženu da bi bilo šta napravili i ostavili trag“, rekla je ona.

Dramatizaciju bestselera Irivina Jaloma potpisuje Jordan Cvetanović, a članovi autorskog tima su i asistent režije Patrik Lazić, scenografkinja Vesna Popovic, kostimograf Stefan Đokovic, kompozitor Draško Adžić, koreograf Miloš Isailović i autor videa i animacije Nenad Dodić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar